Malezya hükümeti, İngiliz pop rock grubu “The 1975″in solisti Matthew Healy’nin sahnede aynı gruptaki bir erkek arkadaşını öpmesi ve ülkenin eşcinsel karşıtı yasalarını eleştirmesi nedeniyle başkent Kuala Lumpur’daki müzik festivalini durdurdu.
İletişim Bakanı Fahmi Fadzil, pazar gününe kadar sürecek olan üç günlük “Good Vibes Festivalinin” organizatörleriyle görüştükten sonra Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Malezya yasalarına meydan okuyan, aşağılayan ve ihlal eden hiçbir tarafa karşı taviz verilmeyecektir.” ifadesini kullandı.
Ülkedeki yabancı film çekimlerini ve performanslarını denetleyen bir başka hükümet birimi de 1975 grubunun Malezya’da sahne almasının yasaklandığını duyurdu.
Nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Malezya’da eşcinsellik suç olarak kabul ediliyor.
Sosyal medyada yayınlanan videolarda 1975’in solisti Matthew Healy, festival izleyicilerine hitaben yaptığı küfürlü konuşmada, Malezya’nın eşcinselliğe karşı tutumunu sert bir dille eleştiriyor ve ardından sahnede grubun basçısı Ross MacDonald’ı uzun süre dudaklarından öperken görülüyor.
“Bir hata yaptım. Konser rezervasyonu yaparken bu konuyu araştırmıyordum.” diyen Healy, “The 1975’i bir ülkeye davet edip sonra da bize kiminle seks yapabileceğimizi söylemenin ne anlamı var anlamıyorum.” sözleriyle tepkisini dile getirdi.
Healy seti yarıda keserek kendisini dinlemeye gelen kalabalığa, “Şimdi gitmemiz gerekiyor, az önce Kuala Lumpur’dan yasaklandık, sonra görüşürüz.” dedi.
Eşcinsel eylemlere karşı yasaları nedeniyle Birleşik Arap Emirlikleri’nde 2019’da verdiği konserde Healy, yine bir erkek hayranını öptüğü için eleştirilmişti.
Festivalin organizatörü Future Sound Asia, Healy’nin “tartışmalı davranış ve sözleri”nden ötürü programın iptal edilmesi nedeniyle özür diledi.
Açıklamada, “The 1975″in yönetiminin, grubun performans kurallarına uyacağına dair söz verdiği hatırlatıldı.
Future Sound Asia’nın (FSA) açıklamasının devamında, “Ne yazık ki Healy bu güvenceleri yerine getirmedi” ifadelerine yer verildi.
İletişim Bakanı Fahmi, Malezya’nın yaratıcı endüstrilerin gelişimini ve ifade özgürlüğünü desteklemeye kararlı olduğunu aktardı.
Bakan, “Ancak, toplumun hassasiyetlerine, özellikle de yerel kültürün geleneklerine ve değerlerine aykırı olanlara asla dokunmayın” sözleriyle tepkisini dile getirdi.
“Bu davranışının ülkedeki eşcinsellere sonuçları olacak”
Healy’nin davranışı, Malezya LGBT topluluğunun üyeleri dahil sosyal medyada tepkiyle karşılandı.
Büyük bir kesim Healy’yi “performatif aktivizm” yapmakla suçlarken bu eylemin ülkede eşcinsel toplumu daha fazla damgalama ve ayrımcılığa maruz bırakacağı değerlendirmesinde bulunuldu.
Malezyalı performans sanatçısı Carmen Rose, Twitter’da yaptığı paylaşımda, “Matt Healy şüphesiz ki burada yaşayan ve sonuçlarına katlanmak zorunda olan eşcinsel Malezyalılar için durumu daha da kötüleştirdi. Çünkü hepimiz politikacılarımızın bunu kendi gündemleri için kullanacağını biliyoruz” diye tepki gösterdi.
Batı merkezli insan hakları örgütleri ülkede lezbiyen, gey, biseksüel ve transseksüellere karşı hoşgörüsüzlüğün arttığını dile getiriyor.