Türkiye dünya dışı temas kamuoyu araştırması
ERHAN Kolbaşı’dan MUTATİO İNSANIN DÖNÜŞÜMÜ. Dünya gezegeni –tıpkı sonsuz evreni paylaştığımız diğer gezegenler gibi– bir tekâmül okuludur ve evrendeki tüm varlık sistemleri, kendilerinden altta olanları elinden tutarak yukarıya çekmekle yükümlüdürler. Dünya dışı varlık sistemleri, adına Ruhsal İdare Mekanizması (RİM) dediğimiz o kudretin birer uzantısı gibi hareket ederek, on binlerce insanla, kapalı, sınırlı, bireysel temas içindeler. Bu temaslar devasa bir bilinç dönüşümüne işaret ediyor. Evrensel yasaları ve varlıksal ilkeleri bilmeksizin, yaşananları kavrayabilmemiz olası değildir. 409 SAYFA.(DESTEK YAYINLARI)
Yalnızlıktan, bir çiçekten bile korkuyorum
ABDULLAH Aren Çelik’ten REVAN. “Tanrım! Dadaloğlu’yla atışacak sözler, yüzündeki yenilgiyi görecek gözler ver bana…” Bir yanda Yaşar Kemal’in “Kürtlerin Homeros’u” diye andığı Evdal, diğer yanda fermanlara dağlarla kafa tutan Dadaloğlu; bir yanda Kozanoğlu isyanını bastırmak için Çukurova’da bulunan büyük Osmanlı birliği, bir yanda Avşar Türkmenleri… Yalnızlıktan, aşktan, âşıktan, yaşlılıktan, bir hayvandan, bir böcekten, senden, kendimden, yaşamaktan, yaşayamamaktan, yaşarken çürümekten, bir çiçekten bile korkuyorum. Korkuyorum çünkü yaşarken hayatın hakkını verememekten ödüm kopuyor. 208 SAYFA.
(EVEREST YAYINLARI)
100 yıllık dönemi baştan sona kateden bir çalışma
HAZAL Pabuççular’dan CUMHURİYET’İN DIŞ POLİTİKASI: Olaylar Aktörler Kurumlar 1923-2023. Yazarın Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılına ithafen, bir kaynak kitap olarak yazdığı kitap. Olaylar, Aktörler, Kurumlar 1923-2023, 100 yıllık dönemi kendi içinde anlamlı zaman dilimlerine bölüp, bu bölümler arasındaki dengeyi gözeten ama bir yandan da bu 100 yıllık dönemi neredeyse baştan sona kateden sorunları da unutmayan bir çalışma. Yazarın, Türkçe ve yabancı dillerde yüzlerce eseri, belgeyi, haberi tarayarak ve Türk dış politikasına farklı perspektiflerden bakarak kaleme aldığı eser, 100 yılın hem panoraması hem de dökümü niteliğini taşıyor. Cumhuriyet’in Dış Politikasını değişimleri, kopuşları ve süreklilikleriyle birlikte, bütünlüğü içinde takip etmek isteyenler için vazgeçilmez bir kaynak eser. 520 SAYFA. (İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI)
Olup bitenin gerçekten farkında mıyız?
SERAP Duygulu’dan DUYGULARINI ÇÖZEN KADERİNİ YAZAR. Mutluluk, hayatı güzel bir resme dönüştürme sanatıdır. İyi bir insan olma ve hayatı daha anlamlı kılma yolunda payımıza düşen nedir? Bir şeyleri değiştirmek için hâlâ zamanımız var mı? İnsanlığın varoluşundan beri her bir birey tek ve benzersizdir. Taşıdığı belirli özelliklere göre isim verdiğimiz herkes aslında bir bütünün parçası ve büyük resmin farklı bir rengidir. Hep şikâyet ettiğimiz hayatta, olup bitenin gerçekten farkında mıyız?İsteklerimiz ile ulaştıklarımız arasındaki farka hayal kırıklığı, farkı kapatma çabasına azim, hedefe ulaşmaya çalışırken başımıza gelenlere deneyim, bu arada geçen zamana ömür diyoruz! 200 SAYFA. (NEMESİS KİTAP)
Futbol sporunun bir sektör haline getirilmesinin öyküsü
MEHMET Şenol’dan SİYASET KULÜP STADYUMU: İstanbul Futbol Kültürünün Değişimi 1900–2023. Papazın Bahçesi, Union Club, İttihat Sahası, Taksim Stadyumu, Fenerbahçe Stadı, Şeref Stadı, Dolmabahçe İnönü Stadı, Mecidiyeköy Ali Sami Yen Stadı, Seyrantepe Stadı… İstanbul statlarının tarihi, yalnızca bina inşaatı öyküsü değildir; spor kulüplerinin, Türkiye futbolunun, futbol-siyaset ilişkisinin, kentin, demografik yapının, mimarinin ve elbette o mekânlar çevresinde adım adım oluşan sporsever alt kültürlerin de canlı tarihidir. Aynı zamanda bir avuç gençle başlayan futbol sporunun günümüzde sayıları milyonlara ulaşan taraftarlarca devasa bir sektör haline getirilmesinin de öyküsüdür… 512 SAYFA.
(REMZİ KİTABEVİ)
Cumhuriyet’in kuruluş yılları ele alınıyor
İPEK Çalışlar’dan HANEDANDAN BİR SULTAN SABİHA. Yazar kitabında, İşgal İstanbulu’nu ve Cumhuriyet’in kuruluş yıllarını sarayın penceresinden ele alarak anlatıyor. Kuvvetli şahsiyeti, boyun eğmez tabiatı, güzelliği ve sadeliği ile ünlüydü. İyi bir eğitim almıştı. Babasının yaveri olan Mustafa Kemal Paşa’nın evlilik talebini kabul etmedi, âdetlere ve hanedanın özel hayatını düzenleyen kurallara da isyan ederek kendisinden dört yaş küçük kuzeni Şehzade Ömer Faruk ile aşk evliliği yaptı. İstanbul işgal altındaydı. Milli Mücadele’ye katılmak için Mustafa Kemal Paşa’ya karı koca birlikte başvurdular. Ankara’ya gitmek istediler, kabul edilmedi. 360 SAYFA. (YAPI KREDİ YAYINLARI)