1. Haberler
  2. İngiltere
  3. Ankara Anlaşması başvurusunda red alanlar nasıl itiraz edecek? Av. Yaşar Doğan açıkladı…

Ankara Anlaşması başvurusunda red alanlar nasıl itiraz edecek? Av. Yaşar Doğan açıkladı…

Vize retlerine karşı itiraz (ADMINISTRATIVE REVIEW) başvuruları nasıl yapılacak? Kaç yöntem var?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

31 Aralık itibarı ile Ankara Anlaşması vize başvuruları sona erdi. Ancak son dönem başvurularında çok sayıda red cevabı alındığı ortaya çıktı. Peki red başvurularına itiraz nasıl yapılır? Bu sorunun cevabını İngiltere’nin önde gelen Türk avukatlarından Yaşar Doğan yanıtladı…

İşte Redstone Solicitors Avukatlık şirketinin sahibi Av. Yaşar Doğan’ın konuyla ilgili açıklamasının tam metni: 

Son zamanlarda çok sayıda vize başvurularının reddedildikleri duyumunu alıyoruz. Neredeyse her gün ret mektuplarını bize ileten vatandaşlarımız veya sosyal medya platformlarında paylaşılan ret kararları aracılığıyla artan ret oranına şahitlik ediyoruz. Sunulan ret gerekçeleri birçok zaman geçerli sebepler olsa da, makul olmayan sebeplerden dolayı reddedilen başvurular da var.

Ankara Anlaşması’nın yürürlükten kalmış olması nedeniyle, yeniden başvurmak mümkün olmadığından, çözüm olarak geriye “Administrative Review” olarak bilinen itiraz mekanizması ve oradan da netice alınamazsa, “Judicial Review” olarak bilinen ve mahkemeye yapılan adli inceleme süreci kalıyor.

heka reklam heka

Unutulmamalıdır ki; her başvuru veya ret kararı bu süreçlerin kullanımına uygun olmuyor maalesef. “Administrative Review” başvurusu yapabilmeniz, için verilen kararda başvurunuzun neticesini değiştirebilecek nitelikte bir hata veya hatalar olması ve bunları ispat edebiliyor olmanız gerekiyor. “Administrative Review” başvurularında, bazı istisnai durumlar hariç, yeni döküman sunmanıza maalesef müsaade edilmiyor.

“Judicial Review”de ise, başvurunuzun incelenmesinde yasal bir hata yapılmış olduğunu ispatlayabiliyor olmanız gerekiyor. Belli durumlarda, sunulan delillerin layıkıyla incelenip göz önünde tutulmamış olması da yasal bir hata olarak görülebilir. “Judicial Review”, hem çok uzun zaman alabilen ve hem de oldukça masraflı bir süreçtir. Özellikle, davanızı kaybetmeniz halinde, kendi mahkeme masraflarınızın yanında, Home Office’in de masraflarını ödemeniz gerekebiliyor. Siz kazanırsanız, siz masraflarınızı Home Office’ten alabiliyorsunuz.

Avukat veya danışman kullanmadan “Administrative Review” başvurunuzu gerçekleştirebiliyorsanız, bu durumda bir masrafınız olmuyor. O nedenle, yukarda “Administrative Review” başvurularıyla ilgili “başvurabilmeniz için verilen kararda başvurunuzun neticesini etkileyecek sebepler olması ve bunları ispat edebiliyor olmanız gerekiyor”, demiş olsak da çok geçerli sebepleri olmasa da şansını denemek için başvuru yapacak olanlar elbette olacaktır. Burada, bu durumdaki vatandaşlarımızı şanslarını denemekten vazgeçirmek maksadı taşımadığımızı vurgulamak isteriz.

“Administrative Review” başvurularıyla ilgili olarak şu istatistikleri de paylaşmak isteriz. Bu istatistikler sadece Ankara Anlaşması ile ilgili değil; tüm vize kategorilerini kapsamaktadır. 2015-16 raporuna göre, “Administrative Review” başvurularında başarı oranı 8%, 2016-17 raporuna göre 3.4% olmuştur. 2019’da yayınlanan bir raporda daha pozitif görünen figürler yayınlandı; ancak, hangisinin baz alınması gerektiği maalesef net değil. Raporda yer alan figürlerin doğruluğu rapor içinde dahi sorgulanıyor. Bu rapora bakmak isteyenler şu linkten girip, özellikle 31 ve 32. sayfayalara bakabilirler:

https://assets.publishing.service.gov.uk/…/An…

Daha iyimser figürlerde bile, başarı oranı 20-31% arasında. 3.4% ile kıyaslanınca, elbette, çok daha yüksek bir başarı oranı. Ancak, yine de başvuruların başarı oranının oldukça düşük olduğu bir gerçek. Ankara Anlaşması’yla ilgili başarı oranı bu figürlerden daha yüksek veya daha düşük olabilir. Elbette, her başvuru kendi içinde değerlendirilecektir. Ancak, tekrar hayal kırıklığına uğramamanız için, beklentilerinizi bu istatistikler ışığında belirlemenizi öneririz.

Ankara Anlaşması başvurusunda red alanlar nasıl itiraz edecek? Av. Yaşar Doğan açıkladı…
Yorum Yap
heka reklam heka

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Londra Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!