İngiltere’de Sağlık Bakanlığı 8 Aralık ve 27 Mart tarihleri arasında toplam 30.151.287 kişiye ilk doz aşılarının yapıldığını açıkladı. Bu rakamla birlikte Birleşik Krallık’taki yetişkinlerin yaklaşık % 57’si aşılanmış oldu.
Bu arada, yetişkin nüfusun % 6’sını oluşturan 3,527,481 kişiye ise ikinci dozları uygulandı. Nisan ayında 50 yaşın altındaki kişilere Amerikan Moderna aşısının yapılacağı açıklandı.
Kültür sekreteri Oliver Dowden, ABD yapımı aşının İngiltere’ye “bu ayın sonlarında” ulaşabileceğini söyledi. Planlar kapsamında, Birleşik Krallık’ta uygulanacak milyonlarca Pfizer ve Oxford-AstraZeneca aşısına 500.000’den fazla Moderna aşısı eklenecek.
Moderna aşısı bildiğimiz tarzda bir aşı değil. İçinde zayıfkatılmıs virüs yok. Yeni bir DNA kontrolü teknolojisi kullanılıyor. TED toplantılarında mRNA teknolojisi şu şekilde açıklamıştı. “Telefonlar gibi insan içinde de bir işletme sistemi var ve artık bu sisteme girip dışarıdan müdahaleler yapılabilecek. Bir virüsü ve kanseri yok edip bozuk bir DNA’da sorun varsa bu teknoloji ile düzeltebilecek.”
İngiltere de yapılan Astara Zeneca aşısında bu teknoloji yoktu. Hükumetin açıklamalarına göre aşı üretimindeki gecikmeler yüzünden bu tercih yapıldı.
Pfizer ve Oxford-AstraZeneca aşısına 500.000’den fazla Moderna aşısı eklenince daha önce 50 yaş altı için planlanan aşı programı da hızlanmış olacak.
Murat Mete Metin