İngiliz Milletler Topluluğu Savaş Mezarları Komisyonu, “Yüzyıl önceki olaylar o zaman yanlıştı ve şimdi de yanlış” diyerek özür diledi.
Komisyon araştırmasında, çoğu Afrika ve Orta Doğulu, Birinci Dünya Savaşı’ndan kaynaklanan en az 116 bin kişinin “adıyla anılmadığını veya muhtemelen hiç anılmadığını” kaydetti. Ancak Guardian tarafından ilk kez görülen rapora göre bu rakam 350 bine kadar çıkabilir.
Savunma Bakanı Ben Wallace’ın bulgularla ilgili açıklama yapması bekleniyor.
Bulgulara tepki gösteren komisyonun başkanı Claire Horton, “Geçmişin yanlışlarının farkındayız ve çok üzgünüz; bunları düzeltmek için derhal harekete geçeceğiz” dedi.
İngiliz İmparatorluğu’ndan 6 milyon asker Birinci Dünya Savaşı’nda görev yapmıştı.
Komisyon, çatışmalarda ölen 45bin ila 54 bin Asyalı ve Afrikalı personelin “eşit şekilde anılmadığını” kaydetti.
Askerlerden bazıları, isimlerini taşıyan bir mezar taşı olan beyaz meslektaşlarının aksine, anıtlarda toplu olarak anıldı; kaybolan diğer kişiler için de mezar taşı kullanılmadı.
Bireyleri gerektiği gibi anmaktaki başarısızlığın “bilgi eksikliğinden, diğer örgütlerden miras alınan hatalardan ve sömürge idarecilerinin şahsi fikirlerinden” kaynaklandığı belirtilen raporda, “Bununla birlikte, tüm bu kararların temelini, önyargılar ve çağdaş emperyal tutumlardaki yaygın ırkçılık oluşturuyor “denildi.
1917’de İmparatorluk Savaş Mezarları Komitesi adıyla olarak kurulan örgüt, savaşta ölenleri anmakla görevlendirildi.
Rapor, şimdiki adı Gana olan Altın Sahili kolonisi valisinin bireysel anıtlar yerine toplu anma törenlerini tartıştığı 1923’ten bir örnek verildi.
Londra’daki bir toplantıda Vali F.G. Guggisberg’in “Altın Sahili’nin ortalama bir yerlisi, bir mezar taşını anlamaz veya takdir etmez” dediği kaydedildi.
Komisyon çalışanı Arthur Browne’in de cevaben şöyle dediği aktarılıyor: “Belki iki ya da üç yüz yıl sonra, yerli nüfus medeniyetin daha yüksek bir aşamasına ulaştığında, yerli askerlerin beyaz yoldaşlarıyla tam olarak aynı muameleyi görmüş olmalarından ve mezar taşlarının dikildiğini görmekten mutlu olabilirler.”
Raporda, Browne’nin cevabı “çağdaş ırksal önyargı” olarak değerlendirildi.
Komisyon araştırmasına İşçi Partili milletvekili David Lammy tarafından 2019 yılında, Channel 4’da sunulan “Hatırlanmayanlar” belgeseli sonrasında başladı.
Raporun bir “dönüm noktası” olduğunu söyleyen Lammy, “Hatırlanmayanlar’ın maruz kaldığı aşağılamayı hiçbir özür telafi edemez” şeklinde tweet attı.