1. Haberler
  2. Gündem
  3. Bilim insanları, “bin yıllık dışkılarda” yeni mikroplar keşfetti

Bilim insanları, “bin yıllık dışkılarda” yeni mikroplar keşfetti

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bin yıllık dışkı örnekleri üzerinde çalışan bilim insanları, daha önce bilinmeyen mikroplar (mikroskobik ölçeklerdeki canlıların ortak adı olan mikroorganizmanın kısaltması) tespit etti. Bunların obezite ve diyabet gibi hastalıklarla mücadelede kullanılabileceği düşünülüyor.

Mikroplar, bağırsak mikrobiyomunun bir parçası. Mikroflora veya mikrobiyota olarak da bilinen mikrobiyom, vücudumuzda yaşayan milyarlarca mantar, bakteri ve tek hücrelilerden oluşuyor ve hayati öneme sahip.

Eski dışkı üzerinde yapılan önceki araştırmaların çoğu, iyi korunmuş DNA örneklerinin olmaması sebebiyle ilerleyememişti. Şimdiyse ABD’nin Boston kentindeki Joslin Diyabet Merkezi’nden bilim insanları, Meksika’yla ABD’nin Utah eyaletinde bulunan ve 1000-2000 yıl öncesinden olduğu belirlenen 8 insan dışkısı örneğinin detaylı genetik analizini yaptı.

Araştırmanın yazarlarından Aleksandar Kostic, bu dışkıların çölde bulunduğunu ve aşırı kuraklık sebebiyle çok iyi korunduğunu söyledi.

heka reklam heka

Araştırma ekibi, toplam 498 mikrobiyal genomu yeniden yapılandırdı. 61’i daha önce hiç görülmemiş olmak üzere 181’inin eski insanlara ait olduğu sonucuna varıldı.

Bilim insanları bunun ardından bahsi geçen mikropları, günümüzdeki “sanayileşmiş” ve “sanayileşmemiş” topluluklardan insanların bağırsak mikrobiyomlarıyla karşılaştırdı.

Bilim insanları, “bin yıllık dışkılarda” yeni mikroplar keşfetti
Yorum Yap
heka reklam heka

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Londra Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!