Geçen hafta bilgisayarları hacklenen petrol taşımacılığı şirketi Colonial Pipeline, tüm operasyonlarını durdurmak ve bilgisayar korsanlarına 5 milyon dolar değerinde Bitcoin’i fidye olarak ödemek zorunda kalmıştı.
Siber güvenlik firması PurpleSec’e göre, 2018’den bu yana bilgisayar korsanlığı olaylarının çoğunda Bitcoin olarak fidye ödemesi yapılıyor.
Euronews’ta yer alan habere göre, Bitcoin transfer işlemlerinin kolay, hızlı ve az maliyetli olmasının arkasında kimlik doğrulamaya ihtiyaç doğurmaması geliyor.
Takibi ve denetlenmesi zor
Bu da, aynı zamanda devletlerin düzenleme kurumları açısından en çok endişe edilen nedenlerden biri.
Bitcoin’in denetlemeye elverişli olmaması, terörizm finansmanında ve kara para aklama işlemlerinde de kolayca kullanılabilir hale getiriyor. Bu nedenle Binance gibi kripto para borsaları, ABD’de inceleme altında tutuluyor.
Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin günlük hayattaki kullanımları yaygınlaşırken, Amerikan Futbolu oyuncusu Russell Okung, geçen yıl maaşının bir kısmını Bitcoin ile alarak bir ilke imza atmıştı.
Gelişmekte olan ve ekonomileri kırılgan ülkelerde dijital paralar, fiyatlardaki aşırı dalgalanmalara rağmen daha güvenli bir yatırım aracı olarak görülüyor.
Arjantin’de her geçen gün daha fazla ev sahibi, evlerini dijital paralara karşılık satışa sunuyor.
Türkiye’de ise Merkez Bankası’nın nisanda yayımladığı yönetmelikle, kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı olarak kullanılması yasaklanmıştı.