Pandemi öncesi Ankara Anlaşması olarak da bilinen, Avrupa Topluluğu Ortaklık Anlaşması (ECAA) ile İngiltere’ye gelen birçok yatırımcı Türk vatandaşı, bir yılı aşkın süredir vizelerinin yenilenmesini bekliyor.
Anlaşmanın şartları gereği vizelerinin bitiş tarihinden itibaren yurtdışına çıkmaları durumunda haklarını kaybedecek olan binlerce Türk iş insanı çok ciddi mağduriyet yaşıyor.
Geçen hafta Avam Kamarası’nda konuyu gündeme getiren İşçi Partisi Milletvekili Feryal Clark konu ile ilgili her gün yüzlerce e-posta aldığını söylerken hükümet yetkililerini göreve çağırmıştı.
Vizeleri yenilenemeyen Türk vatandaşları, ellerinde oturum belgesi olmadığı için ev kiralayamıyor, banka hesabı açamıyor, çocuklarını okula yazdıramıyor ve ülke dışına çıkamıyor.
Clark,”İş insanları buraya yerleşti, evraklarını gönderdiler, tüm vergi beyannamelerini ve makbuzlarını aldılar. Yapılması gereken her şeyi doğru bir şekilde yaptılar ama bekliyorlar” diyerek gecikmelerden yaşanan mağduriyeti yetkililerin artık çözmesi gerektiğinin altını çizdi.
KOVİD PARTİLERİ
Yaşanan aksaklığı Kovid döneminde işlerin yavaşlamasına bağlayan yetkililere ise tepkiler büyüyor. Kovid kısıtlamaları nedeniyle evden çalışıldığını ve gecikmelerin bu nedenle kaynaklandığını iddia edenlere mağdurların elbette söyleyecek çok sözü var. O dönem hükümetin verdiği partiler İngiliz basınının da bir numaralı gündem maddesi… Ancak kendi parti zevklerinden bile vazgeçmeyen yetkililer İngiltere’ye iş yapmaya gelen yatırımcıları bir nevi ülkede hapsetmiş durumdalar.
İNSANLAR SON GÖREVİNİ YERİNE GETİREMEDİ
Yapmaları gereken resmi işlemler hatta sırdan yaşamsal faaliyetleri bile yerine getiremeyen Ankara Anlaşmalıların sorunu bununla sınırlı değil. Bu bir yıllık süre zarfında kiminin aile bireyleri hastalandı, kiminin birinci derece yakın akrabaları vefat etti.
Uzun süredir cevap alamadıkları vizeleri yüzünden anne babalarının cenazesine katılamayanlar oldu. Son görevlerini yerine getiremeyenlerin bu acısı nasıl tazmin edilecek? Bunun maddi manevi bir karşılığı var mı?
İKİNCİ SINIF VATANDAŞ
İngiltere’deki yeni göçmen yasası ayrımcılık yaratır diye tartışmalar yapıla dursun, buraya iş için yatırım yapmaya, iş kurmaya gelmiş insanlar bile bu uygulamayla ikinci sınıf vatandaş muamelesi görüyor. Ankara Anlaşmalılar bir yıla yakın zamandır seslerini duyurmak için imza kampanyaları düzenliyor, millet vekillerine ulaşmaya çalışıyor.
Konu, İngiliz basınının dikkatini daha yeni çekti. O da Avam Kamarası’nda İşçi Partisi Milletvekili Feryal Clark’ın durumu anlatması sonrasında.
Independent Gazetesi yer verdiği haberde, “Vize kararları uzun süre geciken Türk iş insanları kararın çıkmasını beklerken seyahat edemiyor ve bazı durumlarda çalışamıyorlar. Ekonomik olarak son derece negatif bir etkiye sebep olan bu ‘keyfi’ gecikme bazı Türk vatandaşlarının evlerini kaybetmesine neden oldu” diye yazıldı.
Konu İngiliz basınına yansıyınca Türk basını da duruma yeni ilgi göstermeye başladı. Bugün Hürriyet gazetesi Independent’ın haberini okurlarıyla paylaştı. İki arada bir derede kalan Ankara Anlaşmalı vatandaşlar şimdi bu gelişme karşısında “Buna da şükür en azından varlığımızdan haberdar olundu” diyerek konuya ironik bir biçimde yaklaşıyor.
Keşke bu sıkıntılar insanların evlerini, işlerini, yada gidip göremedikleri sevdiklerini kaybetmeden önce gündeme gelebilseydi.
BAKANLIKTAN CEVAP GELDİ AMA
Konu ile ilgili İçişleri Bakanlığı’ndan da açıklama geldi. Bakanlık sözcüsü ECAA’ya yapılan başvuruların basit ve karmaşık olmadığı durumlarda altı aylık içinde sonuçlanacağını belirtti. 6 aylık sürecin standart olduğunun altını çizen sözcü, ‘Başvurular daha karmaşıksa, dikkate alınması daha uzun sürebilir. Bekleyen kişilere bu konuda bilgi verdik ve her başvuruyu mümkün olan en kısa sürede sonuçlandırmayı amaçlıyoruz’ ifadelerini kullandı. Ancak bu karmaşıklığın ne olduğu konusunda net bir açıklama yok.
YAKLAŞIK 10 BİN KİŞİ BEKLİYOR
İçişleri Bakanlığı verileri, Eylül 2021 sonu itibariyle 8 bin 251 kişinin Avrupa Topluluğu Ortaklık Anlaşması (ECAA) vize uzatma başvurusu hakkında bir karar beklediğini gösteriyor. 10 bin kişiye yakın insan bu mağduriyeti yaşıyor…
Konuyla ilgili olarak Türkiye Büyükelçisi Ümit Yalçın, The Independent’a, Türk vatandaşlarına yönelik ECAA vizelerinin işlenmesiyle ilgili konuları ‘çok yakından takip ettiğini’ söyledi. ‘İngiliz makamlarının devam eden davaları hızla sonuçlandıracağına inanıyoruz’ açıklamasını yaptı.
Bakalım Bu güne kadar yetkililerin görmezden geldiği bu sorun konu basına yansıyınca nasıl bir ivme kazanacak?
İngiliz hükümeti ve konuyla ilgili bakanlık mağduriyetleri çözmek için işlemleri hızlandıracak mı yoksa Kovid kısıtlamaları sırsında yasak olmasına rağmen verilen partiler gündemlerinin birinci maddesi olmaya mı devam edecek?
Önümüzdeki günlerde hep beraber göreceğiz…