İngiltere’de bazı işverenlerin, personeli koronavirüs aşısı yaptırmaya zorlamak için tasarlanmış yeni ‘Aşı Yok, İş Yok’ sözleşmeleri hazırladığı ortaya çıktı… Ancak iş hukuku avukatları, nasıl yazıldığına ve ne kadar süredir çalıştığınıza bağlı olarak bu sözleşmelerin yasal olmayabileceği konusunda uyarıyorlar. İşte The Sun’da yer alan habere göre çalışanların hakları:
Patronum beni Covid-19 aşısı yaptırmaya zorlayabilir mi?
İş gücünün koronavirüse karşı aşılanmasını isteyen pek çok iş yeri var, ancak bunlar sizi fiziksel olarak aşılayamaz. Thrive Law’un istihdam avukatı Jodie Hill, “İşverenler, çalışanları yasal olarak aşı yaptırmaya zorlayamazlar; kolunuza aktif olarak bir aşı yapamazlar veya bir çalışanı aşı olmaya zorlayacak bir mahkeme emri çıkaramazlar” diyor. Hill ayrıca, “Aynı zamanda çalışanların insan haklarının bir ihlali olarak görülmesi muhtemeldir ve dikkate alınması gereken olası cezai sonuçlar da vardır” diyor.
Bununla birlikte, işvereniniz sizi aşı olmaya teşvik edecek önlemler getirebilir ve bazı şirketler, tüm personelin aşı olması gerektiğini söyleyecek şekilde sözleşmelerini yeniden yazabilir.
Koronavirüs aşısı olmazsam kovulabilir miyim?
Şirketiniz sözleşmelerinde yeni bir koronavirüs maddesi getirmişse, uymayan personele karşı disiplin cezası verilebilir.
Yeni işe girecek olanlar için aşılama yaptırmamak işe alınmama nedeni olarak gösterilebilir.
Bir sözleşme değişikliğini kabul etmiş olan mevcut çalışanlar, teklif edildiğinde aşıyı reddederlerse disiplin cezasıyla karşı karşıya kalabilir.
İğne yapmazsam patronum bana ödeme yapmayı bırakabilir mi?
Sözleşmeniz aşı olmanız gerektiğini söylüyorsa, işveren çalışmak için güvensiz olduğunuz için ödeme hakkınızın olmadığını iddia edebilir. Şirketiniz bunu yaparsa, kesintileri yazılı bir anlaşmada belirlemelidir. Yazılı bir anlaşma yoksa dava açma hakkınız doğacaktır.