Bilim insanları, on binlerce yıldır donmuş halde duran eski bir virüsü canlandırdıktan sonra, insanlık için bir tehdit oluşturabileceği konusunda da uyardılar.
Uluslararası ekip, Sibirya permafrostunda (donmuş toprak) keşfedilen dokuz antik virüsün bir laboratuvarda amipleri enfekte ettiğini gözlemledi. Araştırmacılar bunun üzerine bu tip eski virüslerin hâlâ canlı organizmaları enfekte etme yeteneğine sahip olduklarını söyledi.
Ekip, yeni keşfedilen virüslerin en eskisinin neredeyse 50.000 yaşında olduğunu söyledi. Fransa’daki Aix-Marseille Üniversitesi’nden Jean-Michel Claverie, New Scientist’e “48.500 yıl bir dünya rekoru” dedi. Ekip, son çalışmalarında toplam yedi antik virüs üzerinde çalıştı.
BİLİM İNSANLARI UYARDI
Rusya, Fransa ve Almanya’dan bilim insanlarının yer aldığı grup, daha önce 30.000 yaşında olan iki antik virüsü yeniden canlandırmayı başarmıştı. Ekip tarafından keşfedilen ve canlandırılan yeni virüsler ise şimdiye kadar yeniden canlandırılan en eski virüsler olarak kabul ediliyor.
Claverie, “Gerçek bir tehlike var. Her gün bakteri ve virüsler çıkıyor. Ancak şu ana kadar potansiyel tehlikenin seviyesini kesin olarak belirlemek mümkün değil” dedi.
Rusya, iklim değişikliğinin neden olduğu permafrost’un sürekli olarak çözülmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkabilecek tehlike konusunda uyardı. Kuzey Kutbu Konseyi’nde kıdemli bir Rus temsilcisi olan Nikolay Korchunov 2021’de, yüzyıllardır hatta binlerce yıldır donmuş olan toprakların hala bazı canlı zombi bakteri ve virüs sporları içerebileceğini söylemişti.
Moskova, tehlikenin bir biyogüvenlik projesi başlatmak için yeterince ciddi olduğunu düşündüğünü belirterek diğer tüm Arktik Konseyi ülkelerini buna katılmaya çağırmıştı.