Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılma kararı aldığı referandumun yıldönümünde yapılan bir anket, halkın yüzde 58,2’sinin birliğe dönüşü desteklediğini gösterdi. Bu, 2016’dan bu yana en yüksek rakam.
Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılması (Brexit) kararıyla sonuçlanan referandum 7 yılı geride bıraktı. Ülkede yapılan kamuoyu yoklamaları ise birliğe geri dönmek isteyenlerin oranının son 7 yılın zirvesinde olduğunu ortaya koydu.
The Guardian gazetesinin haberine göre, YouGov’un yaptığı son anket, herhangi bir halk oylaması durumunda, katılımcıların yüzde 58,2’sinin AB’ye geri dönmek için oy vermek istediğini gösterdi.
Böyle bir referandum durumunda oy vermeyeceğini ya da kararsız olduğunu söyleyenlerin hariç tutulduğu anket sonuçları, Şubat 2022’de katılımcıların yüzde 60’ının AB’ye yeniden girmek istediğini söylediği anketin ardından en yüksek rakamı ortaya koydu.
Buna göre, söz konusu anketlerin yapılmaya başlandığı Şubat 2012’den bu yana AB’ye dönmek istediğini söyleyenlerin sayısı birkaç istisna haricinde yükselmeye devam ediyor. 2021 yılının başında yapılan bir ankette, halkın yalnızca yüzde 47’si birliğe dönüşten yana fikir bildirmişti.
YouGov’un mayıs ayında yaptığı ankete göre, İngilizlerin yüzde 62’si Brexit’i ‘daha çok başarısızlık’ olarak tanımlarken, sadece yüzde 9’u ‘daha çok başarı’ olarak değerlendirdi.
Yüzde 20’lik bir kesim ‘her ikisi de değil’ şeklinde görüş bildirirken, kalan yüzde 9’luk kesim ’emin olmadığını’ dile getirdi.
AA’nın aktardığına göre, “Statista” şirketinin 6-7 Haziran’da yaptığı ankete katılanlara da “Geriye dönüp baktığınızda, İngiltere’nin AB’den ayrılma yönünde oy kullanmakla doğru mu yoksa yanlış mı yaptığını düşünüyorsunuz?” sorusu yöneltildi. Ankete göre, bu ay itibarıyla İngiltere’de halkın yüzde 56’sı ‘AB’den ayrılmanın yanlış olduğunu’ düşünürken, yüzde 32’si ‘bunun doğru bir karar olduğu’ görüşünde.
İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya’dan oluşan Birleşik Krallık’ta, 23 Haziran 2016’da yapılan AB referandumunda, yüzde 48’e karşı yüzde 52 ile Brexit kararı alınmıştı.
İngiltere, Brexit sonrası başlayan geçiş sürecinin bitmesiyle 47 yıl önce katıldığı Birlikten fiilen ayrıldığını, 31 Aralık 2020’de yerel saatle 23.00’te (TSİ 02.00) Big Ben çanının çalınmasıyla duyurdu. Bu tarih itibarıyla iki taraf arasındaki ticaret, seyahat, göç, hukuk ve güvenlik gibi konularda yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi.
İngilizler, AB ülkelerinde süresiz oturma ve çalışma izni hakkını kaybetti. AB üyesi ülkelerin vatandaşları da İngiltere’de ancak gerekli göç koşullarını karşılamaları durumunda yaşayabilme hakkına sahip oldu.
İngiltere, AB’den resmen 31 Ocak 2020’de ayrıldı.