1. Haberler
  2. Dünya
  3. Gençlerin yüzde 63’ü ülke geleceğine karamsar bakıyor, yüzde 73’ünün gözü başka ülkede

Gençlerin yüzde 63’ü ülke geleceğine karamsar bakıyor, yüzde 73’ünün gözü başka ülkede

Konrad-Adenauer-Stiftung Derneği tarafından yapılan anket Türkiye'deki gençlerin çoğunun ülke geleceğine karamsar baktığını gösteriyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Konrad-Adenauer-Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği tarafından yaptırılan geniş çaplı anket çalışması, Türkiye’deki gençlerin sesi olmaya aday. “Z Kuşağı” (1997-2005) olarak adlandırılan ve “Y Kuşağı”nın (1981-1996) genç kısmını da içeren araştırmada çarpıcı sonuçlar çıktı.

Sözcü’den Zeynep Gürcanlı’nın haberine göre, 20 Mayıs-10 Eylül 2021 tarihleri arasında, 28 ilde ve 3243 kişiyle yüz yüze görüşme-anket tekniğiyle gerçekleştirilen ve 100 sorudan oluşan Türkiye Gençlik Araştırması 2021’den elde edilen verilerin öne çıkanları şöyle:

Gençler geleceğe karşı karamsar; sebep ekonomi

Anket sonuçları Türkiye’deki gençlerin çoğunun ülke geleceğine karamsar baktığını gösteriyor. Ankete katılanların yüzde62,8’i Türkiye’nin geleceğini iyi görmediklerini belirtirken, “Türkiye’nin geleceğinden tamamen umutsuz olduklarını” söyleyenlerin oranı ise yüzde 35,2 çıktı.

Karamsarlığın önde gelen nedeni ise Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik durum. Gençler en çok yaşanan sorunları sırasıyla; ekonomik durumun kötü olması (yüzde 17,8), işsizlik (yüzde 16,1), kalitesiz eğitim sistemi (yüzde 15,8), adam kayırma, yolsuzluk ve rüşvetin yaygın olması (yüzde 15,4) olarak dile getirdiler.

heka reklam heka

Bu çerçevede katılımcıların önemli kısmı da (yüzde 72,9) fırsat verildiği takdirde başka bir ülkede yaşamak istediklerini belirtmişler.

Anket sonuçlarında gençlerin siyasetçilere yönelik güvensizlikleri de öne çıktı. Ankete katılan gençler en güvendikleri kişiler konusunda bilim insanlarını işaret ederken (yüzde 70,3), ordu da gençlerin çoğunluğu tarafından güvenilir bulunuyor (yüzde 61,8).

Politikacılara, siyasi partilere ve gazetecilere beyan edilen güven oranları sırasıyla yüzde 3,7, yüzde 4,4 ve yüzde 6,9 oldu. Gençlerin Cumhurbaşkanlığı’na güveni ise yüzde 19,4’te kalırken, yargıya güven ise yüzde 11,9 çıktı.

Araştırma, Türkiye’deki 18-25 yaş arasındaki gençlerin “milliyetçi” bir profile sahip olduklarını da ortaya koydu. Sonuçlar Türk Bayrağı (yüzde 89,7), kurum olarak Türkiye Cumhuriyeti (yüzde 87,4) ve Türk olmak (yüzde 71,6) gibi ulusal sembolleri son derece önemli olarak gören milliyetçi genç bir topluma işaret ediyor.

Kendine “dindarım” diyenlerin oranı yüzde 29,8

Araştırma sonuçları, Türkiye’deki genç nüfusun Müslüman olmaya büyük önem verdiğini ortaya koydu. Bu çerçevede gençlerin yüzde 70,5’i “Müslüman olmaya önem veriyorum” şeklinde görüş beyan etti. Ancak iş dindar olmaya geldiğinde durum değişti; Allah’a inandığını söyleyip, kendini “dindar” olarak nitelendirenlerin oranı yüzde yüzde 29,8’da kalırken, Allah’a inandığını söyleyip kendini “pek dindar olmayan” olarak tanımlayanların oranı yüzde 56,9 oldu. Kendisini deist olarak tanımlayanlar yüzde 7,3, ateist ve agnostik olanlar ise yüzde 4,6 olarak ortaya çıktı.

Kadın-Erkek İlişkisi

Ankete katılanların tamamına yakını (yüzde 92,3), evlilik öncesi kız-erkek arkadaşlığını normal görüyor. Çoğunluk (yüzde 80), kadın ve erkeğin eşit olduğuna inanıyor, yüzde 10,6’sı ise kadınların daha üstün olduğunu düşünüyor. Erkeklerin kadınlardan üstün olduğunu düşünenlerin oranı ise sadece yüzde 9,4.

Ankette Mansur Yavaş sürprizi

Ankette siyasi açıdan en büyük sürpriz ise takdir edilen siyasetçilere ilişkin sorulara verilen yanıtlarda ortaya çıktı. Ankete katılanlara tüm siyasi partilerin liderlerinin adları verilerek, en çok hangisine hayran oldukları soruldu. Ayrıca isterlerse, siyasi parti liderleri dışında kendi istedikleri bir siyasetçinin ismini de verebilecekleri söylendi.

Yanıtlarda, “hiçbir siyasetçi” şıkkı yüzde20,1 ile birinci sırada gelirken, ikinci sırada ise yüzde 16,8’lik bir oranla Recep Tayyip Erdoğan’ın adı yer aldı. Soru listesinde adı yer almayan kişiler için konulan “Diğer” seçeneğine katılımcıların yüzde 16,3’ü Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın adını yazdı.

Türkiye’de yaşanan sorunların sorumlusu kim?

Anket sonuçlarına göre gençler, Türkiye’de yaşanan sorunların sorumlusu olarak, iktidar ve muhalefet ile birlikte “tüm politikacılar” (yüzde38,9) olarak gördüklerini ortaya koymuşlar. “Yaşanan sorunların sorumlusu” olarak ikinci sırada Cumhurbaşkanı (yüzde 34,6) gösterilmiş, küçük bir grup ise (yüzde 5,7) Türkiye’de yaşanan sorunların sorumlusu olarak muhalefeti gördüklerini ifade etmiş. Gençlerin, neden muhalefeti sorumlu tuttukları sorusuna verdikleri yanıt da, “olması gereken muhalefeti yapmayarak Recep Tayyip Erdoğan’ın sürekli iktidarda kalmasını sağlıyorlar, bu nedenle esas sorumlu onlardır” şeklinde.

Hangi partiye oy verecekler?

Ankete katılan gençlerden 18-19 yaş grubu dışında kalanlar (katılımcıların yüzde87,9’u) daha önceki seçimlerde oy kullanmışlar. Buna göre, son seçimlerde (31 Mart 2019) yüzde 28,2’si CHP’ye ve yüzde 20,1’i AK Parti’ye oy verdiği ifade etmiş.

Mayıs-Eylül 2021 arasında yapılan ankette katılımcılara “yarın bir seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz” sorusu yöneltildiğinde ise oranlar, yüzde 23,9 ile CHP ve yüzde 10,0 ile AK Parti olarak ortaya çıkmış. Çoğunluk ise ya “oy vermeyeceğim” ya da “kararsızım” diye yanıt vermiş (yüzde 44,8).

İdeolojik duruş

Ankete katılan gençlere ideolojik duruşları sorulduğunda ise kendilerini “Atatürkçü ve Kemalist” olarak nitelendirenlerin sayısı yüzde 20,5 ile diğer yanıtların açık ara önünde yer alıyor. İkinci sırada ise kendini apolitik-ideolojim yok olarak tanımlayanlar bulunuyor. (yüzde 18,8).

Dünyaya bakış

Gençlere göre yakın gelecekte dünyayı bekleyen en önemli sorun küresel ısınma, iklim değişikliği ve kuraklık (yüzde28,3). Bunu savaşlar-ülkeler arası anlaşmazlık ve çatışmalar (yüzde 26,3) ile ekonomik krizler izliyor (yüzde 23,1).

Suriyeliler’e bakış

Ankete katılan Türk gençlerinin büyük çoğunluğu (yüzde80,4) hükümetin mülteci politikasının doğru olmadığını ve değiştirilmesi gerektiğini düşünüyor. Gençler, Suriye’de barış olduğunda Suriyelilerin kendi ülkelerine gönderilmelerini (yüzde 56,8) de istiyorlar. Suriyelilerin Türkiye dışında başka ülkelere gönderilmelerini isteyenlerin oranı ise yüzde 19,9.

Suriyelilere sağlık ve beslenme konusunda yardım edilmeli diyenlerin oranı yüzde 26,6 olurken, Türk vatandaşlarının yardıma daha çok ihtiyaç duyduklarını vurgulayanların oranı ise yüzde 41,7 olarak ortaya çıkıyor. Suriyelilerin Türkiye’de kalmaları durumunda, Türkiye’ye uyum sağlayamayacaklarını düşünüyor gençler (yüzde 75,8). Buna gerekçe olarak da kültür ve yaşam biçimini gösteriyorlar.

 

Sözcü

Gençlerin yüzde 63’ü ülke geleceğine karamsar bakıyor, yüzde 73’ünün gözü başka ülkede
Yorum Yap
heka reklam heka

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Londra Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!