1. Haberler
  2. Kültür Sanat
  3. Günün kitapları…

Günün kitapları…

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnsanın karanlık yanlarını cesurca sorgulayan öyküler

SÖZÜN SİVRİ UCU… Kitap, dünyanın çelişkilerini ve insanın karanlık yanlarını cesurca sorgulayan öykülerden oluşuyor. Uğur Batı. Yeni bir görme biçimidir sözün sivri ucundan gelenler. Rahatsız eder. İfade edilememiş duygular saklandıkları yerlerden çıkarlar. Vaktiyle tanıdık olan her şey yabancılaşmaya başlar. Belki de iç benliğimize en yaklaştığımız zaman budur. Hakan Akdoğan. “Kalem kılıçtan keskindir” sözü, kaba kuvvetin karşısındaki aklı anlatmanın ötesinde bir anlam taşır. Sözler; bir ucu kesen, öbür ucu da iyileştiren neşter gibi. Bu kitabın öyküleri de bana sorarsanız dilimizin en keskin konusuna odaklı. Hasan Gümen. Kitap, yazarlarının ortak hikâyeleriyle kelimelerle örülmüş kalemlerin ucu gibi keskin ve etkileyici. Hikâyelerin ortak yolculuğunda buluşmaya davet ediyor siz değerli okurları. Zuhal Gürçimen. Kurt, sadece kocayınca olmuyor kuzunun maskarası; kuzular daimi olarak oturmuş kurtlar sahnesine gülüyorlar. Selda Terek. 176 SAYFA.
(DESTEK YAYINLARI)

 

Her hatırlama, dünyayı yeniden gezip dolaşmak gibidir

heka reklam heka

SERKAN Türk’ten TRAK. Henüz anne karnındayken katil olabilir mi insan? Yeni anılar biriktirdikçe eskilerini silebilir miyiz hafızamızdan? Peki, ya heybemizdeki hikâyeler? Nereye gidersek gidelim, aslında aynı hikâyeleri mi anlatırız? İkiz kardeşinin ölümüyle, tek bedende iki kişi yaşamaya başlamış, nine halasının hikâyeleriyle büyümüş, yalnızlığı bir gömlek gibi üzerine giymiş isimsiz anlatıcısının, kazandığı burs programıyla memleketinden çok uzağa –ama hayran olduğu yazarın da yanı başına– düşüşünü konu ediyor kitap. Yosunun sardığı taş, yumrusunu toprakta büyüten bitki, yumurtasını çatlatan kuş, yükselen ayın ışığında dönen dünya. Bir böcek bile insanın içindeki insanlığı diriltebilir. Bay Ferrante’yi tekrar görme fırsatı bulursam bu hikâyeyi ona anlatmaya karar verdim. 184 SAYFA.
(EVEREST YAYINLARI)

 

Okul öncesi ve ergenlik dönemine uzanan temel gelişim

GRAHAM Music’ten DOĞA VE YETİŞTİRME- Bağlanma Çerçevesinde Çocuğun Duygusal Sosyokültürel ve Beyin Gelişimi. Bağlanma teorisi, nörobilim, gelişim psikolojisi ve kültürlerarası çalışmalar gibi alanlardan çok sayıda güncel ve klasik çalışmayı bir araya getiriyor. Anne karnındaki yaşamdan okul öncesi yıllara ve ergenlik dönemine uzanan temel gelişim aşamalarını ele alırken genler ve çevre, travma, ihmal ya da psikolojik dayanıklılık gibi önemli konulara değiniyor. İnsanın ana rahmine düştüğü andan yetişkinliğe uzanan yolculuğuna dair merak edilen soruların çoğuna yanıt veren kitap, çocuk bakımı öğrencileri, öğretmenler, sosyal hizmet uzmanları, çocuk danışmanlığı, psikiyatri ve psikoterapi alanlarında eğitim gören ya da çalışanlar için temel bir başvuru kaynağıdır. 440 SAYFA.
(İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI)

 

Mutsuzluğa doymuş annesine karşı gereken görev

PETER Handke’den MUTSUZLUĞA DOYUM. “Kärnten Volkszeitung gazetesinin pazar ekinde, ‘Çeşitli Olaylar’ sütununda yer alan bir haber: ‘Cumayı cumartesiye bağlayan gece, A.’da oturan (G. Belediyesi) 51 yaşında bir ev kadını yüksek dozda uyku hapı alarak intihar etmiştir.’ Aradan neredeyse yedi hafta geçti, bense, cenazede şiddetle duyduğum yazma isteği, intihar haberini aldığım anda olduğu gibi ağır bir dilsizliğe dönüşmeden işe koyulmak, annem üzerine yazmak istiyorum. Evet, işe koyulmak: çünkü annem üzerine yazma gereksinimi zaman zaman kendiliğinden ortaya çıkıverse de, henüz öylesine belirsiz ki, böyle durumlarda yapacağım gibi daktilo başına oturup sürekli aynı harfe basıp durmamak, çalışmak için kendimi zorlamam gerekecek.” 80 SAYFA. (SİA KİTAP)

 

Tiyatro, roman ve sinemayı anlamak için temel bir eser

PETER Brooks’ten MELODRAMATİK MUHAYYİLE- Balzac ve Henry James’te Aşırılık Kipi. Melodram, başta Hollywood olmak üzere Türk sineması gibi ulusal sinemaların popüler hikâyelerini anlamak için sıklıkla kullanılan bir kavram. Yazar, kavrama teorik bir derinlik kazandıran bu duru ve etkileyici kitabında melodramın modern edebiyatın önemli bir ifade biçimi olduğunu savunuyor. On dokuzuncu yüzyılda hâkim bir popüler tür olan sahne melodramını inceleyerek yola çıkan yazar, romanda Balzac ve Henry James’i merkeze alarak bu “gerçekçi” romancıların melodramın retoriğini ve aşırılığını, özellikle de sekülerleştirilmiş iyilik-kötülük, felaha erme-lanetlenme karşıtlıklarını kullanarak nasıl hikâyeler anlattıklarını gösteriyor. 384 SAYFA. (VAKIFBANK KÜLTÜR YAYINLARI)

 

Yazarın çekmecesinde kalmış öyküler

MEMDUH Şevket Esendal’dan EVDEKİ HESAPLAR. Kitapta yazarın çekmecesinde kalmış ve ancak 1983’ten sonra kitaplarına alınmış öyküleri okuyacaksınız. Bu tarihsiz öyküler bir araya getirilirken yazım ve anlatım biçimleri dikkate alındı, tematik ilişkilerine göre sıralandı. Kitabın adı “Adnan’la Karısı” öyküsüne üst başlık olarak konan “Evimizin Hikâyeleri” olabilirdi ancak Evdeki Hesaplar denilerek Esendal’ın gönül ilişkileri ve çalışma hayatındaki hesaplı kitapları işleri konu eden öykülerinin çokluğuna işaret edildi… 264 SAYFA. (YAPI KREDİ YAYINLARI)

Günün kitapları…
Yorum Yap
heka reklam heka

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Londra Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!