Sözlerle ifade edilebilecek yol, kalıcı değildir
LAO Tzu’dan EVRENLE BİR OLMAK- Tao Te Ching. Taoculuk öğretisinin temelini oluşturan Tao Te Ching eseri, asırlarca gizemli yazarı ve içeriğiyle dikkatleri üzerine çekmiştir. “İsimsiz” ve “gizli” olan Tao’yu –evrensel yolu– tarif eden bu kitap, evren ve yaşamın sırlarını açıyor ve “elle tutulamayan, gözle görülemeyen, kulakla duyulamayan” ebedi yasayı olabildiğince sade bir dille tarif ediyor. Lao Tzu’ya kalsaydı, bu kitabı hiç yazmayacaktı. 120 SAYFA. (DESTEK YAYINLARI)
Çağları ve coğrafyaları kuşbakışı gözden geçiyorlar
ADOLFO Bioy Casares, Jorge Luis Borges’den KISA VE OLAĞANÜSTÜ HİKÂYELER. Çin’den İngiltere’ye, Arabistan’dan 1700’lerde Fransa’ya, 19. yüzyılda Latin Amerika’dan eski Roma’ya olağanüstü olaylardan bahseden çok geniş bir yelpazedeki metinleri içeren kitap ilk bakışta bir derleme izlenimi verebilir; ancak yazarların yaptığı bunun çok ötesindedir: İki yazar çağları ve coğrafyaları kuşbakışı gözden geçirmekle kalmamış, halihazırdaki metinleri kısaltarak, başlık koyarak, montajlayarak yeni metinlere dönüştürmüşlerdir. Dahası, kitapta bizzat kendilerinin yazıp hayali yazarlara atfettikleri metinler de yer alır. Olağanüstünün, dolayısıyla olağanın sınırlarına işaret eden anlatılardan oluşan kitap, bir bütün olarak Borges ve Casares’in yaratıcılığının bir ürünüdür.161 SAYFA.
(EVEREST YAYINLARI)
Başlarına neler gelmiş neler…
UĞUR Sümer’den MİNİK FARE FA İLE TO. Bir varmış, bir yokmuş. Fareler varmış, yerlerinden yurtlarından olmuş, doğalarından koparılmış. Bir minik fare insanların yaptığı yapılardan sıkılmış, bıkmış, özgürlüğümü isterim diyerek evden ayrılmaya karar vermiş. Üç arkadaşı ona katılmış, dostluklar kaynaşmış. Başlarına neler gelmiş neler… Dünyası tersine dönmüş Tosbağa ile tanışmışlar ki pek dertli. Bir de Baykuş var kelli felli ama yaman, tehlikeli. Ne serüvenler yaşamış bizim fareler, okuyalım bakalım neşeli neşeli… 32 SAYFA. (H2O KİTAP)
Agra şehrindeki Babür İmparatorluğu dönemi eserleri
SAİME İnal Savi’den HİNDİSTAN’DA OKUYAN İLK TÜRK ÖĞRENCİNİN MEKTUPLARI– Delhi’den Yazıp Postalamam Şart! “Tac Mahal benim tarif etmekten aciz olduğum bir güzellikte. Adeta akıllara durgunluk veriyor. Daha sonra Agra kalesini gezdik. Delhi’deki Red Fort’a çok benziyor. Son olarak da İtimadu’d Devle’nin mezarını gördük. Hepsi mimari şaheser olan bu eserler nasıl heybetli nasıl haşmetli bir bilseniz! Dünyanın hayranlıkla seyrettiği bu şaheserleri bizim atalarımızın yaratmış olması ayrıca heyecan veriyor insana. Tac Mahal şimdi müze olarak teşhir ediliyor. İnsanoğlunun bu kadar muktedir olabileceğini düşünmek bile aklımın alamayacağı bir şeyken, bunları görmeyi düşünün bir de.”616 SAYFA.
(İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI)
Fas sahillerinde kendilerine bir cennet bulan hippiler
LEİLA Slimani’den DANS EDİŞİMİZE BAKSANIZA- Başkalarının Ülkesi 2. Kitap, artık zenginleşmiş ve yerel burjuvazi içindeki yerini almış Belhac ailesinin ve bağımsızlığını henüz kazanmış, yeni kimliğini inşa etmenin çalkantıları içindeki Fas’ın hikâyesine kaldığı yerden devam ediyor. Karmaşık bir siyasal-toplumsal arka planda Mathilde ile Emin’in artık yetişkin olan çocuklarının öne çıktığı bu ikinci kitapta Slimani’nin aile sagası daha da derinleşerek devam ediyor… 260 SAYFA.
(KIRMIZI KEDİ YAYINLARI)
Utancından intihar eden paşa kimdir?
FATİH Çavuş’tan TAŞLARIN ÖTEKİ HİKÂYESİ- Osmanlı Mezar Taşlarından Yaşanmış Hikâyeler. Türklerin ilk sözlüğünü kaybolmaktan kurtaran kimdir? Dünyadaki ilk arabalı vapuru icat eden Şirket-i Hayriye müdürü kimdir? Elçilik görevi sırasında yasak aşk yaşadığı hizmetçisinin hamile kalması sebebiyle utancından intihar eden paşa kimdir? İdam edildikleri için başı ve gövdesi farklı yerlere gömülen paşalar kimdir? Kaldırım taşı meselesi yüzünden suikastla öldürülen İstanbul şehremini kimdir? Ruam hastalığına tedavi ararken hastalığı kapıp şehit olan askerî hekimlerimiz kimdir? İstanbul’da bazı semtlere kendi ismini veren kişiler kimdir? Taşların Öteki Hikâyesi şöhretin, servetin, başarının, fedakârlığın, aşkın, ezcümle hepsi birlikte kaderin, zamanın akışkanlığına yalnızca taşlarda kalan son sözlerle dayanabildiğini gözler önüne seriyor. 160 SAYFA. (LİTERATÜR HAYAT)