Brexit seçimlerinde Avrupalılar ülkesine dönsün, biz de Avrupa’dan ayrılalım diyen seçmenler şimdi hayat pahalılığı yüzünden Britanya’dan göç etmek istiyor.
Google’da yurtdışına taşınmak için yapılan aramalar Nisan ayında %1.000 arttı ve ABD, Kanada ve Avustralya en çok istenen üç destinasyon oldu.
The Telegraph gazetesi, endişe verici eğilimi cuma günü paylaştı. Göç etme sebeplerini “yükselen enerji fiyatları ve artan enflasyon ve geçim sıkıntısına” bağladı.
İngiltere Merkez Bankası, enflasyonun bu yıl %10’a ulaşabileceği konusunda uyardı. Enerji ve ev eşyalarının maliyetinde de yüksek bir artış oldu. Artık gençlerin aldıkları maaşlarla ev almak için mortgage kredisi alması neredeyse imkânsız oldu. Elektrik ve gaz fiyatları son yıllarda 3 misli arttı.
Birkaç sene önce çıkan bir haberde İngiltere’de haftada 3 gün çalışan bir İngiliz Barcelona’ya yerleştiği ve haftanın 3 gün uçakla işe gelip gittiğini yazmıştı. Uçak parasına rağmen Barcelona’da yaşamanın daha ucuz olduğunu ve bol güneşli bir şehirde yaşamanın avantajlarını okuyunca bende mantıklı bulmuştum bu seçimi.
Londra göçmenlik avukatları tarafından yapılan araştırmaya göre, yurt dışına nasıl taşınılacağına ilişkin aramalarda ve özellikle Avustralya vizeleriyle ilgili sorular %670 artmış.
ABD, Britanyalıların göç etmek istediği ülkeler listesinin başında. Sırasıyla, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda takip ediyor. İngilizce konuşamayan İspanya ve Fransa da düşük yaşam maliyetleri nedeniyle listede ilk altıda yer alıyor. Ne kadar Türk Lirası Sterlin karşısında düşse de Türkiye’de yaşanan krizler ve göçler yüzünden Türkiye, İngilizlerin gözünde yerleşilecek ülkeler arasında ilk 6’da değil.
İngiliz hükümeti uzman işçi eksikliğini gidermek için bazı vizeleri kolaylaştırdı.
Özelikle sağlık sisteminde yaşanan sorunlar yüzünden İngiltere’de çalışan doktor ve hemşirelerin işlerini terk etmesi yüzünden Türkiye gibi ülkelerden gelmek isteyen doktor ve hemşirelere vize kolaylığı sağlandı. İş bulanlar için sağlık personeli vizesi 3 hafa içinde sonuçlanıyor ve ayrıca eş ve çocukları da bu vizeden yararlanabiliyor. Yakında bazı vizelerde dil sınırını düşürebilirler.
İngilizler yurt dışına göç ediyor ve İngiltere’den daha kötü koşullarda yaşayanlar İngiltere’ye göç ediyor. Brexit referandumu öncesi de durum böyleydi ama Brexit sonrası yurt dışında yaşayıp da ayrılalım diyen İngilizler hatalarını anlayınca çok pişman oldular. İngiltere’den gelen emeklilik ya da kira gelirleriyle İspanya gibi AB ülkelerinde ev almış ve yaşayan İngilizler bir anda 90 gün kalma sınırını duyunca iş işten geçmişti. “Ne dilediğine dikkat et” diye bir Çin atasözü vardır. Brexit istediniz. Alın size Brexit.
Mete Murat METIN
İngiltere Vize danışmanı
Londra Gündem Yayın Koordinatörü.