İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps’ın çift aşılı vatandaşlara seyahat özgürlüğü açıklaması sadece İngiltere’de değil tüm dünyada gündem oldu. Bakan, ABD ve Avrupa Birliği vatandaşları için geçerli olacak kuralın aynı zamanda Sarı Listede olan ülkeleri kapsadığını duyurdu. Artık İngiltere’ye gelişlerde çift aşısını olmuş olan yolcular ev karantinasından muaf olacak.
Ancak bu karar çifte standart olarak yorumlandı. Seyahat güncellemesi öncesinde böyle bir kararın çıkması 5 Ağustos’ta yapılacak güncellemede liste değişikliği bekleyen ülkeler için hayal kırıklığı yaratabileceği endişesini beraberinde getirdi.
İLK TEPKİ FRANSA’DAN
Fransa’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Clement Beaune, Fransa’da bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada İngiltere’nin aldığı kararların bilime dayanmadığını söyledi. Hala Amber Plus (sarı ve kırmızı arasında riskli ülke) listesinde bulunan Fransa bu uygulamadan muaf tutulacak ülkeler arasında. Bakan bu kararın ayrımcılık olduğunu savundu!
EN ÇOK ETKİLENENLER TÜRK VATANDAŞLARI
Bu karar sonrası İngiltere’deki trafik ışığı seyahat uygulamasının anlamını yitirdiği konuşuluyor. Çünkü amber listede olan ülkelerden İngiltere’ye gelişlerde 10 gün ev karantinası uygulanıyor. Ancak Kırmızı listedeki ülkelerden gele yolcular 10 günlük otel karantinasına girmek zorunda. İki aşı olan sarı listeden geldiğinde ev karantinası kalkıyorsa çift aşılı kırmızı liste ülkelerden gelenlere neden otel karantinası mecbur koşuluyor? Bu konuda en muzdarip olanlar ise İngiltere’de yaşayan Türk vatandaşları.
ÇİFT AŞI MI ÇİFTE STANDART MI?
“Çift aşısını olanlar virüsü yaymıyorsa hangi ülkeden geldiğinin ne önemi var? Ya da risk teşkil ediyorlarsa sarı listedeki ülkelerden gelenlere neden ayrıcalık tanınıyor?” sorusu şu anda İngiltere’de en çok tartışılan konuların başında geliyor. Güncelleme öncesi bu karar şimdi akıllarda Türkiye’den gelecek çift aşılı yolculara bir ayrıcalık tanınacak mı sorusunu getiriyor.
Öyle ya çift aşı koruma sağlıyorsa Türkiye’den yada Fransa’dan gelecekler için de koruma sağlıyor olması lazım. Aksi karar politik olarak yorumlanacaktır.
İngiliz hükümeti bu anlamda ayrımcılık yapmayacaktır diye umut ediliyor. Özellikle Fransa’nın set çıkışı güncelleme öncesi İngiltere’nin yeni bir karar almasına neden olabilir. Ancak Türk yetkililerden ses çıkmaması alınacak yeni kararda Türk vatandaşlarını çift aşılı olsalar bile aynı listede tutulmalarına neden olabilir mi zaman içerisinde göreceğiz. Ancak Fransa için önümüzdeki hafta değerlendirme yapılacağı yine Ulaştırma Bakanı Grant Shapps tarafından açıklandı. Burada Türk yetkililerin de kulis yapması kararda önemli bir rol oynayabilir.
LİSTELERDE BÜYÜK DEĞİŞİKLİK BEKLENMİYOR
5 Ağustos’ta yapılacak güncellemede listelerde büyük bir değişiklik beklenmiyor. Türkiye’nin kırmızı listede kalmasına kesin gözüyle bakılıyor. Stratejist Robert Boyle, hükümetin bir ülkeyi yeşil liste için güvenli kabul etmek için kullandığı verilere dayanarak, İtalya, Almanya, Polonya, Avusturya ve İsviçre gibi destinasyonların yeşil listeye dahil edilebileceğini söyledi. Ancak kırmızı liste için umutlu olmadığını belirtti.
Taner Bildik