İspanya’nın alt meclisi olan Temsilciler Kongresi’nin Perşembe günü onayladığı yasa sayesinde, İspanya’daki hayvanlar artık ‘nesne’ olarak görülmeyecek.
Yeni yasayla birlikte hayvanlar ‘hisli varlıklar’ olarak kabul edilecek. Bu nedenle de cansız nesnelerden farklı olarak hukuki statüye sahip olacaklar.
Boşanma veya ayrılık gibi durumlarda hayvanlar, refahları ve güvenlikleri sağlanmadan sahiplerin diğerinden ayrılamayacak, alıkonulamayacak ya da kötü muameleye maruz bırakılamayacaklar.
Tüm Hayvanlar İçin Geçerli
Hayvanların yasal haklarını düzenleyen kanun kongrede geniş bir karşılık bulurken, sadece aşırı sağcı Vox partisi buna karşı oy kullandı.
Yeni mevzuat Medeni Kanun’u, Borçlar Kanunu’nu ve Milletlerarası Usul Hukuku’nu değiştirmekle beraber, ister evcil ister vahşi olsunlar tüm hayvanları kapsıyor.
Medeni Kanunda Yoktu
Hayvanlar daha önce dikkate değer hak ve çıkarları olan hisli varlıklar olarak Avrupa Hukuku’nda, bölgesel idari kanunlarda ve hatta İspanya Ceza Kanunu’nda kabul edilmişlerdi.
Önceden kabul edilen yasal çerçeveler, aile ve yükümlülükleri içeren İspanyol Medeni Kanunu’nda bulunmuyordu. Bu durum avukatların, boşanma davalarında evcil hayvanlarla ilgili ne yapılacağına dair sorunları çözmesini zorlaştırıyordu.
Hayvan hakları konusunda uzmanlaşmış yasal bir organizasyon olan INTERcids üyesi Maria Gonzalez Lacabex, “Bu ilerici bir adım. Boşanma ve ayrılık olaylarında yalnızca insanların değil, hayvanların da çıkarlarının dikkate alınacağını belirtiyor.” sözlerini söyledi.
Zorlu Bir Süreçti
Yasa onaylanana kadar oldukça zorlu ve dolambaçlı bir süreç geçti. İlk önerisi 2017’de yapılan yasa, 2019’daki İspanya genel seçimleri nedeniyle herhangi bir ilerleme kaydedemedi.
Yasa bu yılın Nisan ayına kadar kongrenin karşısına çıkmadı. Eylül ayında İspanya’nın üst meclisi Senato tarafından bazı değişikliklerle onaylandı. Perşembe günüyse nihayet Kongre tarafından onayı aldı.
Politikacılar Konuştu
İspanya’da kongresindeki partilerin çoğu, yasayı memnuniyetle karşıladı. Unidas Podemos’tan Juantxo Lopez de Uralde, “Her yıl 200.000 hayvanın terk edildiği bir ülkede bu, ahlaki bir zaferdir.” açıklamasını yaptı.
PSOE’den Sonia Guatia ise benzer yasaların Avrupa’nın çoğu ülkesinde bulunduğuna dikkat çekerek, “Hayvanlara şiddet uygulayanlar, potansiyel olarak insanlara da şiddet uygularlar.” sözlerini söyledi.
Merkez sağ Ciudadanos’dan Guillermo Diaz da yasayı savundu ve şu sözleri sarf etti: “Başkalarının acısını hissedebilen tek tür biziz. Bu nedenle acıyı engellemek gibi bir sorumluluğumuz var.”
Yasaya muhalefet gösteren tek sesin sahibi olan Vox milletvekili ve Avcılık Federasyonu’nun eski başkanı Angel Lopez Maraver ise “delilik, aptallık, saçmalık” olarak nitelendirdiği yasanın kabulü üzerine, “Hayvanları insanlaştırıyor, insanları hayvanlaştırıyor.” açıklamasını yaptı.
Kaynak: El Pais
Derleyen: Oğuzcan Acar