1. Haberler
  2. Dünya
  3. James Webb Uzay Teleskobu potansiyel uzaylı yaşamı peşinde

James Webb Uzay Teleskobu potansiyel uzaylı yaşamı peşinde

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi NASA önderliğinde geliştirilen James Webb Uzay Teleskobu, önemli keşifler peşinde bulunuyor.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tam 10 milyar dolarlık James Webb Uzay Teleskobu ( James Webb Space Telescope ), uzun süre önce Avrupa Uzay Ajansı ESA imzalı kargo roketi Ariane 5 kullanılarak Kourou, Fransız Guyanası merkezli Guyana Uzay Merkezi’nden uzaya gönderildi. Bir kızılötesi uzay teleskobu olan kısa adıyla JWST , bilim dünyası ve evrene bakış açımızı şekillendirecek olması adına büyük önem arz ediyor. JWST’nin esas bilimsel hedefi evrende yer alan çok uzaktaki cisimleri diğer temel cihazlar veya Hubble’ın görmediklerini gözlemlemek olacak.

NASA’nın öncülüğünde 15 farklı devletin, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı’nın ortak yürüttüğü bir proje olarak 30 yıllık emeğin sonucu olan JWST, sayıları 5 bini bulan ötegezegenler ( Exoplanet ) üzerinde potansiyel bir uzaylı yaşamı ( Mikroorganizma gibi ) tespit edebilir. James Webb Uzay Teleskobu’nun bunun için bakacağı ilk şey ise açıklandığı kadarıyla metan gazı olacak. Çünkü metan gazı ile potansiyel canlı yaşamı arasında eski canlı fosilleri vb. üzerinden önemli bir bağ bulunuyor.

Konu hakkında bir açıklama yapan California Üniversitesi merkezli astrofizikçi Joshua Krissansen-Totton, “ metan gazı, JWST’nin uzak atmosferlerde kolayca tespit edebildiği tek biyolojik imzadır. ” diyor. JWST’nin direkt olarak oksijen keşfetmesi ise çok zor olarak nitelendiriliyor. Araştırmacılar, metan gazı tespiti üzerinden belirli ötegezegenler üzerine canlı yaşamı keşif için ağırlık verebileceklerini aktarıyor.

Ötegezegenler üzerindeki gaz çıkışlarını tespit edebiliyor olmasıyla bilim insanlarına büyük verilen sağlama hedefi bulunan JWST, nokta atışı kesin sonuçlar ise sağlayamayacak. Çünkü gözlemlenen ötegezegenler gerçekten yaşam içeriyor olsalar bile atmosferlerinde birikecek ve ölçülebilecek kadar gaz üretmiyor olabilirler. Bu açıdan araştırmacıları önünde uzun bir süreç yer alıyor.

heka reklam heka

JWST, NASA’nın açıklamasına göre beklenenden daha fazla süre görevde kalacak. Bunun arkasında Ariane 5 ile yapılan çok hassas kalkış yer alıyor. Bu hassas kalkış sayesinde teleskobun birçok konumlandırma ateşlemesine ya da manevrasına gerek kalmadığı söylendi.

Bunun sayesinde James Webb Uzay Teleskobu bünyesinde ilk hesaplardan daha fazla yakıt barındırıyor. Böylelikle de JWST’nin çalışma ömrü bilim insanlarına göre 10 yılı geçmiş durumda .

LOG

James Webb Uzay Teleskobu potansiyel uzaylı yaşamı peşinde
Yorum Yap
heka reklam heka

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Londra Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!