Kulak çınlaması (tinnitus), hastanın psikolojik bir sorunu olmamasına rağmen, dışarıda var olmayan frekanstaki sesleri duyması olarak algılanır. Kulak çınlaması hafif ve yüksek şiddetli gelişebiliyor. Hafif şiddetli çınlamalar özellikle geceleri ve sessiz ortamlarda duyulabiliyor.
Yüksek şiddetli çınlamalar ise hemen hemen her ortamda duyulabiliyor. Tedavi edilmeyen kulak çınlaması bir süre sonra kişinin psikolojik sorunlar yaşamasına kadar giderek depresyona girmesine neden olabiliyor.
Kulak çınlamasının tehlike arz edebileceği durumlar da olabilir. Eğer kulak çınlaması bir anda ortaya çıktıysa, hızlı ilerliyorsa kulak çınlamasıyla birlikte gelişen baş dönmesi, işitme kaybı, baş ağırsısı ve denge kaybı gibi sorunlar varsa tehlikeli boyutlarda olabilir.
Kulak çınlaması nedenleri nelerdir?
Kulak çınlaması genel olarak iki grupta incelenir. Birincisi nabız atımına benzer bir tempoda hissedilen çınlama diğeri ise nabız atımına benzemeyen, bağımsız çınlama olarak tanımlanabilir. Nabız atımına benzeyen kulak çınlaması genellikle baş veya boyun damarlarında meydana gelen bir problemin belirtisi olarak değerlendirilir. Damar tıkanıklığı, yapısal bozukluklar ya da damarsal tümörler bu kulak çınlamasına neden olabilir.
Nabız atımına benzemeyen bağımsız kulak çınlaması ise genellikle bir işitme probleminin habercisidir. Ancak bazı durumlarda işitme problemi yaşamayan kişilerde de meydana gelebilir. Akustik Nörinom ya da Meniere gibi altta yatan bir hastalığa bağlı olarak gelişebilen bu kulak çınlaması; gürültüye maruz kalma, kulağa toksik ilaç uygulaması veya kulak travması gibi nedenlerden de kaynaklanabilir.
Kulak çınlamasının nedenlerini saptayabilmek için ayrıntılı tanılama ve işitme testi yapılmalıdır. Eğer çınlama şikayetine işitme kaybı da eşlik ediyorsa iç kulağın manyetik rezonans (MR) yöntemi ile detaylı şekilde görüntülenmesi gerekebilir. İşitme kaybının eşlik etmediği, nabız atımına benzer tempoda hissedilen kulak çınlamaları damarlardan kaynaklanan bir rahatsızlığa işaret ediyor ise anjiyografi gibi detaylı görüntüleme teknikleri kullanılabilir.
Bunların yanı sıra, aşağıdaki gibi durumlar da kulak çınlamasının nedenleri arasında sayılmaktadır:
-Kulak iltihapları
-Tıkaçlar
-Kulak zarının delinmesi
-Mesleki deformasyon
-Şeker
-Yüksek tansiyon
-Tıkaç kullanma
-Beyin bölgesinde tümörler
-Stres
-Kulak kemiğindeki değişimler
-Hormonal değişimler
-Meniere hastalığı
-Kalp ve damar hastalıkları
-Kansızlık
-Travma
Kulak çınlamasının belirtileri nelerdir?
Kulak çınlaması çınlama, ıslık sesi, yüksek tonlu, tıslama ve zonklama şeklinde kendini belli edebilir ya da nadiren görülse de müzikal tonlarda da algılanabilir. Bu sesler bazen sinir bozucu bir hale vararak kişinin psikolojik durumunu da etkileyebilir.
Kulak çınlaması belirtileri bir süre devam ettikten sonra birden kesilebilir ya da daha yoğun bir sesle kişiyi son derece rahatsız eden bir hale gelebilir. Bazı kişilerde belirtiler gece ve sessiz ortamlarda ortaya çıkarken bazı kişilerde ise günlük hayatını etkileyebilecek durumda rahatsızlık verebilir. Kulak çınlaması bazen de diğer hastalıkların belirtisi olabilir. Özellikle kulak burun boğaz alanında işitme kaybı yapabilecek olan her türlü hastalığın temel olarak belirtisi olabilir. İç kulak iltihabı, kulak zarında delik olması, iltihap olması veya işitme sinirindeki tümör sonucunda meydana gelebilir.
Kulak çınlamasına evde ne iyi gelir?
Kulak çınlamasına iyi gelen birçok bitkisel çözüm yolu bulunmaktadır. Bu kapsamda sorulan kulak çınlamasına evde ne iyi gelir sorusunun cevabı oldukça önem taşımaktadır. Kulak çınlaması için evde uygulanabilecek çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ise şunlardır;
Susam Yağı: Kulak yolundaki kirin temizlenmesini sağlar. Bunun için her iki kulak için ayrı ayrı 5 damla damlatılarak uygulanır. Ancak bu işlem için susam yağının bira ısıtılması gerekir. Ancak sıcak olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Susam yağının kulak içine damlatılmasının ardından her iki kulakta da 2 – 3 dakika kadar bekletilmelidir. Sonrasında ise kulağın bir pamuk ile temizlenmesi gerekir.
Hindistancevizi yağı: Kulak çınlamasının azaltılması amacıyla kullanılabilir. Bunun için kulak içine 3 -5 damla damlatılarak birkaç dakika bekletilmesi yeterli olmaktadır.
Elma Sirkesi: Kulak çınlaması ve duyma problemine neden olan iltihabın yok olmasını sağlar. Bunun için çınlayan kulağın içine 3 -5 damla elma sirkesi damlatılır.