Gün içerisinde önemsemediğiniz ancak sizi bazı insanlardan ayrıştıran özellikleriniz, aynı zamanda yüksek zekaya sahip olduğunuzun bir habercisi olabilir.
Zihnin öğrenme, öğrenilenden yararlanabilme, yeni durumlara uyabilme ve yeni çözüm yolları bulabilme yeteneği olarak tanımlanan zeka, oldukça karmaşık bir yapıyı ifade etmektedir. Zekanın çok sayıda değişkene sahip olması, onun isabetli şekilde ölçülmesini de güçleştirmekte.
Bilim insanları, insan zekasını ölçmek için en etkili yöntemin IQ testleri olduğunda hemfikir olsa da, sosyal hayatımızda karşılaştığımız insanlar hakkında çıkarımlarda bulunmak için bu teste başvurabilmemiz olanaksızdır. Bu nedenle iş hayatında ve okulda karşılaştığımız insanları sınamak ya da öz farkındalığımız için kendi zeka seviyemizi tespit etmek istediğimizde bizlere yardımcı olacak temel davranış kalıpları bulunmakta.
BU 5 ALIŞKANLIK YÜKSEK ZEKA GÖSTERGESİ KABUL EDİLİYOR
Geç uyumak
Birçok kişi, yalnızca düşük zekalı insanların 8 saatten fazla uyuduğuna inanıyor. Ancak bu bilgi, bilim insanlarına göre kesinlikle hatalı. Zekamızı etkin kullanabilmemiz için en büyük yardımcımız olan uyku, mutlaka etkin bir şekilde alınmalı. Buna karşın yapılan araştırmalar, zeki insanların çoğu zaman gece kuşu olmayı tercih ettiklerini gösteriyor.
Yüksek zekaya sahip insanların geç saatlerde uyuması ve sabahları uyanmakta güçlük çekmesi, araştırmaların en büyük ortak göstergeleri arasında yer almakta.
Kendi kendine konuşmak
Zeki insanlar yalnız kaldıklarında, ayna karşısında, derin düşüncelere daldığında ve hatta çoğu zaman uykularında bile kendi kendilerine mırıldanırlar. Bu durum bazı zamanlar kişilerin kendisi tarafından dahi tuhaf karşılanabilir. İç sesinizle konuştuğunuz, evin içerisinde kendi kendinize sitem ettiğiniz anlarda ‘aklımı mı kaçırıyorum’ diye endişelenmenize gerek yok. Bu tür davranışlar çoğu zaman düşünceleri netleştirmeye, bilgileri sistemleştirmeye ve sorunları daha hızlı çözmenize yardımcı olur.
Hayal kurmak
İstisnası olmaksızın tüm insanlar sık sık hayal kurmayı tercih eder. Çoğu zaman istenilen olayların, bazı durumlarda ise imkansız senaryoların tekrarlandığı hayaller, etkin bir zihnin en önemli göstergeleri arasındadır. Hayal kurmamak çoğu zaman depresif karakter özellikleri ile ilişkilendiriliyor olsa da, bu durum psikologlara göre düşük zekanın göstergeleri arasında sayılmaktadır.
Columbia Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yayınlanan çalışmalar, sık sık rüya gören ve gün içerisinde uzun süreler boyunca hayaller kuran insanların genellikle birçok yetenek ve zeka açısından toplum ortalamasının üzerinde olduğunu göstermekte.
Unutkanlık
Dizilerde ya da filmlerde zeki karakterler aynı zamanda keskin ve benzersiz bir hafızaya sahip olarak betimlenir. Şaşırtıcı şekilde bu durum, gerçek hayatla örtüşmemekte. Akıllı insanlar çoğu zaman küçük şeyleri unutma eğilimindedir. Bu durumun en temel sebebi, ilgi alanı olmayan konulara harcanacak zaman ve enerjinin, daha anlamlı konulara yönlendirilmesinde yatmakta.
Zeka seviyesi yüksek insanlarda anahtar ya da cep telefonu gibi eşyaların sık sık unutulduğu görülmekte. Ancak aynı insanlar, okudukları bir metinde geçen karmaşık tarihleri dahi yıllar sonrasında hatırlayabilir.
Yalnızlığa eğilim
Sosyal hayatımızda kabul ettiğimiz kalıp davranışlar, ahlaki değerlerimiz ve karakter yapımız da çoğu zaman zekamız ile doğrudan ilintilidir. Yüksek zekaya sahip insanlar, çoğu zaman kendilerini meşgul edebilecek bir uğraş bulduklarından, sosyal çevrelerini genişletmeyi hedeflemezler.
Bu durum özellikle ergenlik sonrasında toplum ortalamasının üzerinde bir anti sosyalliğe neden olabilir. Yüksek zekaya sahip insanlar çoğu zaman iletişim becerilerinde bir sıkıntı olmamasına rağmen kalabalık gruplara dahil olmaktan kaçınırlar