GSYİH
2019’dan bu yana ortaya çıkan GSYİH verileri, ekonomilerin genel sağlığı hakkında ipucu veriyor. Turizme büyük ölçüde bağımlı olan Güney Avrupa ülkeleri, seyahat yasaklarına ve hizmet sektöründeki çöküşe karşı savunmasız kaldı. Başta Belçika ve İngiltere olmak üzere diğer ülkeler, yüksek sayıda Covid-19 vakası yaşadı. Bu da tüketici harcamalarını sınırladı.
Hane gelirleri
Hane gelirindeki değişiklik oranı, yalnızca istihdamdan elde edilen kazançları değil, aynı zamanda hükümetlerden gelen yardımları da içerdiğinden aile ekonomisinin nasıl etkilendiğine dair iyi bir fikir veriyor. Virüsün etkisinin nispeten hafif olduğu ülkelerde, işgücü piyasaları çok fazla zarar görmedi. Örneğin Japonya’nın işsizlik oranı, pandemi başladığından bu yana neredeyse hiç değişmedi. Buna karşılık İspanya’da işsizlik oranı Şubat ve Ağustos 2020 arasında 3 puan arttı. Bazı ülkeler, işsizlikle başa çıkmak için yüklü miktarlarda yardım paketi hazırladı. Amerika’da işsizlik yükselmiş olsa da hane halkları son 2 yılda devlet bütçesinden 2 trilyon dolardan fazla yardım aldı. Kanada da benzer bir strateji uyguladı. Baltık ülkeleri, mali güçlerini firmaların nakit akışını korumaya ve ülkenin sağlık kapasitesini genişletmeye kanalize etti. Avusturya ve İspanya ise ne çalışanları korudu ne de işlerini kaybedenlere yardım etti. Her iki ülkede de hane geliri pandemi öncesi seviyesinin yaklaşık %6 altında kaldı.
Borsa performansı
Peki ya şirketler? Borsa performansı şirketlerin durumunu bize net olarak yansıtıyor. Yüksek büyüme gösteren sektörlerde daha az şirkete ev sahipliği yapan İngiltere’de hisse fiyatları, pandemi öncesine göre biraz daha düşük seviyede kaldı. Tam tersine Amerika’daki şirketler ise daha iyi performans sergiledi ve borsa yükseliş trendi gösterdi. Kuzey Avrupa borsaları ise en iyi performansı göstererek patlama yaşadı.
Sermaye harcamaları
İşletmelerin gelecekle ilgili iyimserliğinin bir ölçüsü olan sermaye harcamaları, bazı ülkelerde çok fazla arttı. Örneğin Amerika’da girişimciler pandeminin yarattığı fırsatları fark etti ve şirketler evden çalışmayı daha verimli hale getiren teknolojilere büyük paralar harcadı. Goldman Sachs, S&P 500 şirketlerinin 2022’de sermaye harcamalarına ve Ar-Ge’ye 2019’a göre %18 daha fazla harcayacağını tahmin ediyor. Bazı ülkelerde ise yatırımlar daha sakin. Norveç’te petrol ve gaz yatırımlarında azalma oldu.
Devlet borçluluğu
Devlet borçlarındaki yüksek artış oranları, gelecekte daha büyük vergi artışları ve harcama kesintileri yaşanacağına işaret ediyor. Amerika, Kanada ve İngiltere’de borçlanmalar çok fazla artmasına rağmen bazı ülkelerde artış sınırlı kaldı. Örneğin, İsveç kamu borcu sadece %6 arttı.
2022 beklentileri
Ekonomik toparlanma 2022’de devam edecek. OECD, kötü performans gösteren bazı ülkelerin yukardaki ülkelerle arayı kapatacağını düşünüyor. Örneğin İtalya’nın 2022’de ortalamayı aşarak %4,6 büyümesi bekleniyor. Ayrıca gelecek yılın sonuna kadar listenin en başında yer alan üç ülkenin GSYİH seviyelerinin, pandemi öncesine göre %5 daha yüksek olması bekleniyor. Bu oran listenin en altındaki üç ülke için ise sadece %1. Başka bir deyişle, pandeminin yarattığı dengesizlikler önümüzdeki yıl da devam edecek gibi gözüküyor.