1. Haberler
  2. Dünya
  3. Salgında ekonomisi çöken Fiji takasa döndü: Taksi ücreti gıdayla ödeniyor

Salgında ekonomisi çöken Fiji takasa döndü: Taksi ücreti gıdayla ödeniyor

İnsanların işini kaybetmesi nedeniyle, Tonga, Samoa ve Vanuatu’daki benzer Facebook sayfalarında da takasın yeniden canlandığı aktarıldı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Coronavirüs nedeniyle işsizliğin keskin biçimde arttığı Fiji’de, birkaç hafta önce Facebook’ta “Daha iyi bir Fiji için Takas” (Barter for Better Fiji) sayfası açıldı ve sayfa üzerinden yüzlerce takas gerçekleştirildi.

The Guardian’ın haberine göre yapılan takaslar arasında şunlar da yer alıyor: iki domuz yavrusuna bir kano, taksi ücretine karşılık taze ürünler, internet üzerinden verilen eğitim için çörek, profesyonel fotoğrafçılık oturumu için eski bir halı, ev yapımı turtalar için sebze fideleri.

Ülkenin nüfusunun 900 binin altında olmasının ve henüz açılmış sayfanın üye sayısının 100 bini aşmasının dikkat çekici olduğu ifade edildi.

İş becerisi geliştirme danışmanı Marlene Dutta, “Facebook grubunu kurmanın başlıca nedeni, mevcut ekonomik duruma bir çözüm sunmaya yardımcı olmaktı” dedi.

heka reklam heka

Dünya genelinde pek çok insan için para kazanmak zor bir hale geldi. Fikir, insanların para harcamadan ihtiyaç duyduğu veya istediği bazı şeyleri aldığı, kamu hizmetleri, ulaşım ve başka önemli hizmetler için nakit paralarını elde tutmayı sağlayacak bir alan yaratmayı amaçlıyor.

Takas sisteminin Pasifik genelinde bir canlanma yaşadığı ve benzer sayfaların başka yerlerde de açıldığı aktarıldı. Samoa’da “Daha iyi bir Samoa için Takas” ve “Takas Samoa” isimli iki sayfa, Tonga’da “Değişim için Takas” isimli bir ve Vanuatu’da da bir tane olmak üzere yeni takas alanları oluşturuldu.

Pasifik bölgesinin sağlık açısından Kovit-19’dan büyük ölçüde etkilenmediği belirtildi. Pasifik Topluluğu Sekretaryası’na göre, Nisan sonunda Pasifik genelinde sadece 260 vaka ve 7 ölüm bildirildi.

Öte yandan, Pasifik ülkelerinin çoğunun coronavirüs endişesi nedeniyle sınırlarını kapattığı ve uluslararası seyahatin sınırlandırılmasının etkilerini hissettiği ifade edildi.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Pasifik ülkelerinin ekonomik büyümesi açısından yüzde 2,7’lik düşüş ve bölge genelinde turizmin yüzde 40 gerileyeceğini öngörüyor.

Salgının başlamasından bu yana, ekonomisi büyük oranda turizme bağlı Fiji’de 40 binden fazla kişi işini kaybetti, bu ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 5’ine tekabül ediyor. Özellikle Avustralya ve Yeni Zelanda’dan gelen turizmin, ülkenin GSYİH’inin yüzde 34’ünü oluşturduğu belirtildi.

Fiji hükümeti durumdan etkilenen çalışanların emeklilik fonundan bir miktar para çekmesine olanak tanımıştı ancak pek çok ailenin koşullardan ekonomik anlamda olumsuz etkilendiği belirtiliyor.

Salgında ekonomisi çöken Fiji takasa döndü: Taksi ücreti gıdayla ödeniyor
Yorum Yap
heka reklam heka

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Londra Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!