Araştırmayı yürüten University College London ve Aberystwyth Üniversitesi’nden bilim insanları, Stonehenge’i oluşturan taşların İskoçya’nın kuzeydoğusu ve Galler’in güneybatısından getirildiğini ortaya koydu. Bu da İskoç ve Galli halkların, kendi bölgelerindeki taşları Wiltshire’a getirerek bu yapıyı oluşturduklarını gösteriyor.
Araştırma ekibine göre Stonehenge, Britanya’nın erken dönemlerinde “siyasi bir birlik ve ortak kimlik” arayışını temsil ediyordu. Profesör Mike Parker Pearson, “Stonehenge, Britanya halklarının atalarına ve evrene olan bağlarını kutladıkları bir birlik anıtıydı” diyor.
Bilim insanlarına göre İngiltere’nin Wiltshire bölgesindeki bu taş çember, 5 bin yıl önce Britanya’nın farklı bölgelerindeki toplulukları birleştirmek için inşa edildi.
PEKİ, TAŞLAR NEREDEN GELDİ?
Stonehenge’in büyük kumtaşı blokları (sarsen taşları) Wiltshire’daki West Woods’tan, yaklaşık 25 kilometre uzaklıktan getirilmiş. Ancak daha küçük olan ve “bluestone” olarak bilinen taşlar Galler’in Preseli Tepeleri’nden, hatta merkezde yer alan büyük sunak taşı (altar stone) İskoçya’nın kuzeyinden, yaklaşık 1.000 kilometre uzaklıktan taşınmış.
Bu taşların uzak bölgelerden getirilmesi, o dönemde ada genelinde bir iş birliği ve birliğin sembolü olarak değerlendirilmiş. Araştırmacılar, İskoçların ve Galler halkının taşları bir hediye ya da katkı olarak güneydeki topluluklara sunduklarını düşünüyor.
KIŞ GÜNDÖNÜMÜ VE RİTÜELLER
Stonehenge’in sırrını çözmeye çalışan araştırmacılar, yapının yaz ve kış gündönümleriyle bağlantılı olarak inşa edildiğini de belirtiyor. Özellikle kış gündönümünde, gün batımı Stonehenge’in tam merkezine denk geliyor ve bu özel an, ritüeller ve kutlamalar için kullanılmış.
Neolitik insanlar, bu dönemde yakınlardaki Durrington Walls köyünde ziyafetler düzenler ve Stonehenge çevresinde toplanırlardı. Yapının, güneşin hareketlerini izlemek ve yılın günlerini takip etmek için bir tür takvim olarak da kullanıldığı düşünülüyor.
YALNIZCA MEZARLIK DEĞİLMİŞ…
Araştırmacılar, Stonehenge’in sadece bir dini merkez ya da mezarlık değil, aynı zamanda Britanya’nın farklı bölgelerindeki halkları birleştiren, güçlü bir sembol olduğunu belirtiyor. Dünyanın en ünlü anıtlarından biri olan Stonehenge’i, yılda yaklaşık 1 milyon kişi görmeye gidiyor…