Kripto para dolandırıcılarının özellikle Bitcoin (BTC) fiyatında hareketlilik olduğu anlarda sayıca arttıkları bilinen bir gerçek. Kripto para dolandırıcıları genellikle Facebook gibi sosyal medya platformlarını kullanıp buradaki kişileri hedef almaya çalışsa da bazen direkt olarak telefon veya başka iletişim kanalları ile de kurbanlarına ulaşabilmekte.
Torunlarını özel okula kaydettirmek için para biriktiriyordu
Amanda Briggs, BBC’nin ünlü programlarından Dragon’s Den’in Bitcoin’e değinilen bir bölümünü izledikten sonra kripto ile para kazanma fikrine meraklı hale geldiğini belirtti. 72 yaşındaki kurbanın, torunlarını özel bir okula göndermek için para biriktirmek istediği öğrenildi.
Extick ismini taşıyan dolandırıcı komisyoncunun hesabına 42.000 sterlin yatıran kadın, kısa bir süre sonra bankası Barclays’tan uyarı aldığını söyledi. Ancak yaşlı kadın bu tavsiyelere kulak vermediğini itiraf etti.
Kurban parasını çekmeye karar verdiğinde, hesabında sadece 91 sterlin kalmasıyla paranın çoktan toz olduğunu da öğrenmiş oldu.
Parasını kurtaracağını söyleyen dolandırıcıya 25.000 sterlin daha verdi
Briggs’in sorunları burada bitmedi. Mali Davranış Otoritesinden (FCA) bir soruşturma memuru gibi davranan bir dolandırıcı, birkaç ay sonra e-posta yoluyla kadınla iletişime geçti ve ilk kaybını iade etme vaadiyle 25.000 sterlinini aldı. Bu tür hikayeler nadir değil. Yaşlı insanlar, sosyal medyaya sızmış kripto para dolandırıcılarının kuşkusuz ana hedefi.
Kripto para dolandırıcılarına karşı dikkatli olunmalı
Geçen yıl, Avustralyalı yaşlı bir çift, suçlular tarafından dolandırıldıktan sonra 900.000 dolarlık emeklilik fonunu kaybetmişti. Nisan ayında, Federal Araştırma Bürosu (FBI), yaşlıları avlayan kripto para dolandırıcılıklarının arttığı konusunda uyarı yayımladı.