1. Haberler
  2. Dünya
  3. Avrupa’dan Türkiye’ye İstanbul Sözleşmesi tepkisi

Avrupa’dan Türkiye’ye İstanbul Sözleşmesi tepkisi

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden Cumhurbaşkanlığı kararı ile çekilmesi, Avrupa'da tepkiyle karşılandı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avrupalı liderler, “kadınları şiddetten korumak için tasarlanmış” uluslararası bir anlaşmadan çekilme kararını eleştirdi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı kararla ilgili yeniden düşünmeye çağırdı.

Almanya ve Fransa’nın aralarında olduğu ülkeler kararı ‘insan haklarında gerileme’ olarak değerlendirdi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye’nin kararından dönmesini istedi.

Ankara’nın bu adımıyla “dünya çapında tehlikeli bir mesaj verdiğini” belirten Borrell, “İstanbul Sözleşmesi dünya genelinde kızlar ve kadınların yasal koruma altına alınmasının güvencesi. Türkiye’nin sözleşmeden çekilme kararına anlam veremiyoruz. Bundan derin bir üzüntü duyuyoruz. Türkiye’yi kararından dönmeye çağırıyoruz” dedi.

heka reklam heka

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de “Kadınlara yönelik şiddet tolere edilemez. Kadınlar korunmaları için güçlü bir yasal çerçeveyi hak ediyor. İstanbul Sözleşmesi’ni destekliyorum ve imzacı tarafları sözleşmeyi onaylamaya çağırıyorum” dedi.

İç hukukun kadınların haklarını korumada yeterli olacağını duyuran Ankara, 2011’de imzaladığı İstanbul Sözleşmesinden 20 Mart’ta çekildi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı, bu gelişmenin “tüm Avrupa’ya ve Türkiye’deki kadınlara kötü bir sinyal olduğunu” kaydetti. Berlin, kararı “ne kültür, ne din ne de gelenek kadına yönelik şiddeti görmezden gelmek için bir bahane olamaz” şeklinde değerlendirdi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı da karardan üzüntü duyulduğunu ve “Türkiye’nin anlaşmadan çekilmesinin insan hakları açısından yeni bir gerilemeye işaret olduğunu” duyurdu.

Erdoğan, Von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel cuma günkü görüntülü görüşmelerinde, Doğu Akdeniz’deki açık deniz kaynakları konusundaki anlaşmazlığı ele almıştı.

Bu hafta yapılacak AB zirvesinde Ankara ile ilişkiler masaya yatırılacak.

Avrupa Parlamentosunun (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiği haberi ile uyanmanın ‘dehşete düşürdüğünü yazdı. Amor, “Bu, görevdeki Türk hükümetinin gerçek yüzü; hukukun üstünlüğünü tamamen gözardı etmek ve insan haklarından geri gidiş. Umarım AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel başka bir alaydan önce bunu görebilir” ifadelerini kullandı.

Avrupa Konseyinin “Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi” İstanbul’da imzalandığı için uluslararası camiada “İstanbul Sözleşmesi” olarak biliniyor.

Türkiye, 2011 yılında kabul edilen İstanbul Sözleşmesi’ni ilk imzalayan ve onaylayan ülkeydi. Sözleşme, 10 ülkenin onayıyla 2014 yılında yürürlüğe girmiş ve Temmuz 2019 itibariyle 34 devlet ve Avrupa Birliği tarafından da onaylanmıştı.

Sözleşme, uluslararası hukukta kadına karşı şiddetin, kadın erkek eşitsizliğinin ve kadınlara karşı yapılan ayrımcılığın sonuçları olduğuna vurgu yapan ilk sözleşme olma özelliğine sahip.

Avrupa’dan Türkiye’ye İstanbul Sözleşmesi tepkisi
Yorum Yap
heka reklam heka

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Londra Gundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!