1. Haberler
  2. Dünya
  3. Heyecan veren keşifte detaylar ortaya çıktı: 100 yıl yaşıyor, hamileliği tam 5 yıl sürüyor!

Heyecan veren keşifte detaylar ortaya çıktı: 100 yıl yaşıyor, hamileliği tam 5 yıl sürüyor!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fransa’da yapılan yeni bir araştırmaya göre yaklaşık 420 milyon yıldır var olan Coelacanth cinsi dev balığın 100 seneye kadar yaşayabildiği ortaya çıktı.

Yaşayan fosil lakabı verilen balığın boyunun 1.8 metreye kadar, kilosunun ise 90’a kadar ulaşabildiği belirtilen balığın erkeklerinin 40 ila 69 yaşları arasında, dişlerinin ise 50’li yaşların sonunda cinsel olarak olgunlaştığı ve hamilelik sürelerinin 5 yıla kadar sürdüğü bildirildi.

Heyecan verici keşifte balığın üzerindeki çizgiler sayıldı

Fransa Montpellier Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, balığın müzede bulunan vücut örneğini, ağaç halkalarından yaş algılaması yöntemine benzer bir şekilde üzerindeki çizgileri sayma yöntemiyle incelendi.

Araştırmanın bulguları Current Biology adlı dergide yayınladı. Balığın aşırı şekilde yavaş büyüdüğü ve yaklaşık 100 sene yaşayabildiği bildirildi.

heka reklam heka

Hamilelik 5 yıla kadar sürüyor

Coelacanth cinsinin nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için cansız örnekleri incelenirken, balıkların hamileliğinin 5 yıla kadar sürdüğü bildirildi.

Hamilelik süresi, incelenen embriyoların yaşlarının hesaplanması yöntemiyle tespit eden bilim insanları, bu cinsin erkeklerinin 1.8 metre uzunluğa ve 90 kilo ağırlığa ulaşabildiiği belirtildi.

Montpellier Üniversitesi’nden Dr. Bruno Ernande, “Coelacanth’ın yaşam tarihini bilmek, soylarının devamı için daha güçlü koruma sağlayabilir” dedi.

Soyunun tükendiği düşünülüyordu

Yaklaşık 420 milyon yıldır var olan Coelacanth’ların 1938 yılında Güney Afrika açıklarında canlı olarak bulunana kadar soylarının tükendiği düşünülüyordu.

Bilim insanları uzun zamandır Coelacanth’ların yaklaşık 20 yıl yaşadığına inanıyordu.

Heyecan veren keşifte detaylar ortaya çıktı: 100 yıl yaşıyor, hamileliği tam 5 yıl sürüyor!
Yorum Yap
heka reklam heka

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Londra Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!