İlk olarak 2019’un son günlerinde Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve buradan dünyaya yayılan koronavirüs (Covid-19) on milyonlarca insana bulaştı, 4 milyondan fazla insan hayatını kaybetti.
Eski normal’lerimizi terk etmemize neden olan virüs ile ilgili aylardır dünyanın dört bir yanında pek çok bilimsel araştırmaya imza atılıyor.
Bilim insanları bir süredir Delta varyantı üzerine yoğunlaşmış durumda. Delta varyantının orijinal virüsten daha hızlı yayıldığı bilimsel olarak kanıtlanmıştı.
Uzmanlar hızla yayılan Delta varyantının şifrelerini çözebilmek için çalışmalar yürütüyor. O çalışmalardan biri de Çin’de Guangdong Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nde gerçekleştirildi. Uzmanlar 2021 yılında hastalanan ve B.1.617.2. olarak da bilinen Delta varyantına yakalanan 62 hastayla, 2020 yılında koronavirüsüne yakalanan 63 hastanın verilerini karşılaştırdı.
Daily Mail’in haberine göre uzmanlar Delta varyantının nasıl bu kadar hızla yayıldığını sonuçlarla ortaya koydu. Çalışmada Delta varyantına yakalanan hastalarda virüsün kendisini çok daha hızlı kopyaladığı ve vücuttaki kuluçka süresinin de çok daha kısa olduğu ortaya çıktı.
Delta varyantındaki kopya sayısının 1000 kat daha fazla olduğu, 2019’da Wuhan’da ortaya çıkan orijinal virüsten 3 kat daha hızlı bulaştığı belirtildi.
Uzmanlar bu verilerin varyantın hızla baskın hale gelmesinin anahtarı olduğunu vurguladı. Virüsün en çok can aldığı ABD’de Haziran ayı ortasında yeni vakaların yalnızca yüzde 10’u Delta varyantı olarak tespit edilirken, bu oran Temmuz ayı ortasında yüzde 83.2’ye yükseldi.