A vitamini, yağda çözünen ve karaciğerde depolanan bir vitamin türü. Fazlasının vücutta depolanabilmesiyle bilinir. Hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin oluşumunda büyük önem taşır. Görme, bağışıklık ve üreme sisteminin gelişimine katkı sağlar.
İki tip A vitamini bulunur. Bunlardan ilki, aktif A vitamini. Halk arasında retinol olarak da bilinir. Doğrudan vücut tarafından kullanılabilen bir vitamin türü olup hayvansal gıdalardan alınır. İkincisi ise, sadece meyve ve sebzelerde bulunan provitamin karotenoidler. İnsan hücrelerinde vücut tarafından kullanılmak üzere aktif retinol formuna dönüşür.
Meyve, sebze ve hayvansal ürünlerin dışında kapsül hali de mevcut olan A vitamininin günlük dozu, yetişkin erkeklerde 900 mcg (mikrogram), kadınlarda ise 700 mcg olarak belirlenmiştir.
A vitamininin faydaları nelerdir?
A vitamini faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Görme yetisinin gelişmesinde önemli rol oynayan A vitamini, yeterli miktarda alındığında gece körlüğünün ortaya çıkmasını önler.
- Bağışıklık sistemini güçlü tutar.
- Diş, kemik, yumuşak doku ve cilt bariyerlerinin sağlıklı bir şekilde oluşturulmasına yardımcı olur.
- Üreme sisteminin gelişimine katkı sağlar. Ayrıca gebelik zamanında annenin doktor kontrolünde gerekli A vitamini alması önerilir. Bebeklerin gelişimi için de büyük önem taşır.
A vitamini hangi besinlerde bulunur?
Özellikle renkli meyve ve sebzelerde bulunmasıyla bilinen A vitamini, birçok besinlerde bulunuyor. Günlük A vitamini ihtiyacınızı karşılamaya yetecek olan besinler:
- Beyaz Peynir
- Tereyağ
- Süt
- Yumurta Sarısı
- Alabalık
- Ciğer
- Kara lahana
- Havuç
- Somon
- Brokoli
- Maydanoz
- Brüksel lahanası
- Portakal
- Kavun
- Domates
- Kırmızı biber
- Kuru kayısı