Mynet’te yer alan habere göre vücutta yer alan dış unsurlardan biri olarak göze çarpan ben, bazı durumlarda insan hayatını zora sokabiliyor. Uzmanlar, bazı benlerin takip edilmesi gerektiğini belirtiyor. Peki, hangi benlerin takip edilmesi gerekiyor?
İşte konu ile ilgili tüm detaylar…
Benler genellikle doğuştan olurlar. Ama sonradan da edinilebilir. Derinin renk yapan hücreleri vardır. Bunlar derinin rengini veren melanin adlı bir maddeyi salgılar. Bu madde bazı yerlerde yoğun olarak toplanır ve benleri oluşturur.
Doğuştan ya da sonradan oluşabilir. Tetikleyen şeylerden bir tanesi güneştir, güneş bunların koyulaşmasına neden olabilir.
“KOYULAŞIYORSA TAKİP EDİLMESİ GEREKİR”
Bir ben, aniden büyüyorsa, bu büyüme gözle ya da dermatoskop adı verilen aletlerle saptanabilir. Bu benlerin değişimini, bilgisayar sistemleriyle takip edilmelidir.
Yuvarlak bir ben şekilsiz bir hale geliyorsa, bu benin de takibi gerekir. Bu tip değişimler dikkate alınması gereken değişimlerden bir tanesidir. Aniden koyulaşan bir ben, takip edilmeye değer bir bendir.
Dermatoskop yardımıyla periyodik zamanlarda izlemek gerekir. Kaşınma, yanma gibi şeyler bir bene eşlik ediyorsa, bu benin izlenmesi gerekmektedir.
KANSERE DE DÖNEBİLİYOR
Bir benin kansere dönüp dönmeyeceği önemlidir. Çünkü bazı benler, en habis cilt kanseri olan kanser türüne dönebilir. Bunu tetikleyen şeylerin başında, bir benin travmatize geçirmesi gelmektedir. En önemli travma güneştir. Örneğin, sutyen tokasının altına gelen kısım, avuç içi ve ayak tabanları en fazla travmaya uğrayan kısımlardır.
Burada oluşan benler daha riskli olmaktadır. Güneş ışınları, benin melanin hücrelerindeki DNA tipini bozar ve bu bozulma benin kansere dönmesini kolaylaştırmaktadır. O yüzden beni olan kişilerin güneşle çok mesafeli olmaları gerekmektedir.