IPSOS ile gerçekleştirilen global Sağlıklı Yaşam ve Beslenme Alışkanlıkları Araştırma’sında çıkan sonuçlara göre son 2 yılda takviye edici gıdaların kullanım oranı yüzde 71 oranında arttı, her 5 kişiden 3’ünün bu dönemde takviye edici gıda kullanmaya başladı.
Geçtiğimiz günlerde Gülden Duykan’ın ev sahipliğinde, Ece Vahapoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen özel buluşmada Prof. Dr. Osman Müftüoğlu “Sağlıklı Bir Yaşamda Vitaminlerin Önemi”ne ilişkin önemli bilgiler verdi.
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu gerçekleştirdiği konuşmada günümüzde sağlıklı bir yaşam için multivitaminlerin zamanında ve yerinde kullanılması gerektiğini belirtirken, doğru multivitamini seçerken nelere dikkat etmeliyiz konusunda da akıllardaki soru işaretlerini giderdi.
Doğru vitamin seçiminin kaliteli bir yaşam için çok önemli olduğunu ifade eden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, bilinçsiz vitamin kullanımın vücutta sorunlar yaratabileceğini belirterek, “Sağlıklı bir yaşam için vitamin ve multivitaminlerin doğru ve yerinde kullanılması olmazsa olmaz.” dedi.
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu multivitamin kullanımına ilişkin olarak şu açıklamalarda bulundu:
“Çoklu gıda takviyeleri olarak bilinen multivitaminler özel formülasyonlu destek birleşimlerinden oluşan kapsül ya da tabletlerdir. Multivitaminlere ilişkin kişisel kanaatim şöyle; doktorunuz gerek görürse sizin hangi vitamine ihtiyaç duyduğunuzu bazı kan testleri ile ölçmek isteyebilir. Kişisel kararınızla yüksek dozda monovitamin kullanmayın. Bilinçsiz ve yüksek dozda monovitamin, mineral ve antioksidan takviyelerinin birlikte kullanılmasının fayda yerine zarar da verebileceğini unutmamak gerekir. Eğer genelde daha güçlü, daha enerjik, daha dirençli biri olmayı düşünüyorsanız yine de doktorunuz ya da eczacınıza danışarak siz de güvenilir bir multivitamin takviyesinden yararlanabilirsiniz. Özellikle okul çağındaki çocuklar ve gençler ile 50 yaş ve üzeri kişiler, multivitamin takviyelerinden de yararlanabilirler”.
IPSOS ile gerçekleştirilen global Sağlıklı Yaşam ve Beslenme Alışkanlıkları Araştırma’sında son 2 yılda takviye edici gıdaların kullanım oranı yüzde 71 oranında artarken, her 5 kişiden 3’ünün bu dönemde takviye edici gıda kullanmaya başladığını kaydeden GSK Tüketici Sağlığı Pazarlama Direktörü Gülden Duykan, tüketicilerin, ihtiyaçlarını belirlemek ve kendilerine uygun ürünleri seçebilmek için uzman tavsiyelerine daha fazla önem vermeye başladıklarını söyledi.
Tüketicilerin iç görülerine büyük önem verdiklerini belirten Duykan, multivitamin markalarının tüketicilerin yaşamlarında önemli bir rol oynadıklarını kaydetti. Multivitaminlerin formüllerinin arkasında bilim insanlarından, doktorlara, eczacılara ve diyetisyenlere kadar farklı ihtiyaçlara yönelik araştırmalar mevcut. Multivitaminler üzerine araştırmaların en önemli adımı 1950’lerde genç bilim insanı Dr. Leon Ellenbogen’in New York’da kanser hastalarında beslenme desteği kullanımı üzerine çalışmasıyla atıldı. Sonrasında vitaminlere ilgisinin artmasıyla vitaminlerin insan metabolizması üzerindeki etkilerine odaklandı ve araştırmaları sonucunda multivitamin fikri doğdu.
Sağlıklı yaşamın desteği olacak eksiksiz multivitamin ve multimineral takviyesi geliştirmeye karar veren uzmanlar, araştırmalarını hızlandırdı. Farmakoloji alanında deneyimli firmalar tarafından üretilen vitamin ve mineraller, enerji, sinir ve bağışıklık sistemi üzerindeki pozitif etkisinin yanı sıra cilt, kas ve kemik sağlığına da destek veriyor. Ayrıca holistik beslenme bakış açısı ile iyi yaşam serüveninde bedensel ve mental sağlığına önem verenlere multidestek sağlıyor.
2011 yılında NASA, multivitaminlerin uzaydaki stabilitesini ölçümledi ve astronotların kullanıp kullanamayacağını test etti. Yapılan uzun ve detaylı araştırmalar sonucunda doğru hazırlanmış bir multivitaminin uzayda bile stabilitesini koruyabildiği ve astronotların kullanabildiği ortaya çıktı.
Vitaminlerin yaşa göre kullanılması çok önemli. Çocuklar için, yetişkinler için ve 50 yaş ve üzerindekiler için farklı vitamin ihtiyaçları doğuyor. Çocuklar için vitaminlerde büyüme ve gelişmeye destek olan özel formüllerin kullanılması gerekiyor. Yetişkinlerde doku hasarını korumaya odaklanılırken, 50 ve yaş üstünde ise, artık vücudun ihtiyacı olan farklı vitaminlere odaklanmak, besinlerden yeterli oranda alınamayan vitamin ve minerallerin geri konması gerekiyor.
Örneğin B12 vitamini, normal enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunuyor, C vitamini ise bağışıklık sisteminin normal fonksiyonunu destekliyor
Uzmanlar yine de vitaminlerin normal beslenmenin yerine geçmediğini ve kişinin sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemesinin ve dengeli, çok yönlü beslenmesinin gerektiğini belirtiyor.