1. Haberler
  2. Dünya
  3. Birleşik Krallık’ta yapılan araştırma immün plazma tedavisinin işe yaramadığını gösterdi

Birleşik Krallık’ta yapılan araştırma immün plazma tedavisinin işe yaramadığını gösterdi

Son çalışmaların tedavi umutlarını hayal kırıklığına uğratmasının ardından araştırmacılardan biri, "Bu yüzden rastgele denemeler yapıyoruz" diyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Hizmeti’nin (NHS) 11 bin 500 hasta üzerinde yaptığı klinik araştırmaya göre koronavirüsü atlatanların bağışladığı kan plazması, hastanedeki hastaların tedavisine yardımcı olmuyor.

Bu sonuçların ardından bugün (17 Mart) hastanelere Kovid-19 hastalarına verilen sözde iyileşme plazmasını kullanmamaları söylendi.

Kovid’i atlatan hastalardan alınan plazmanın, Kovid-19 virüsü için antikorlara sahip olacağı ve bunun diğer hastalardaki enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olacağı düşünülüyordu.

NHS’nin Kan ve Nakil Birimi, hastalığı atlatanlara plazma bağışlamaları için düzenli olarak çağrılar yapıyordu fakat yeni araştırma, bunun hiçbir yarar sağlamadığını buldu.

heka reklam heka

Oxford Üniversitesi’nden çalışmanın ortak baş araştırmacısı Profesör Martin Landray, Twitter’da şunları söyledi:

“Dünya çapında çok sayıda hasta, klinik sonuçları iyileştirmesi umuduyla iyileşme plazması aldı. Hastanede yatan hastalarda bu umudun gerçekliği olmadığı artık açık. Bu yüzden rastgele denemeler yapıyoruz, tahmin yürütmektense bilmek için.”

Araştırma, Kovid-19’a tedavilerinin keşfedilmesinde etkili bir dönüm noktası olan Kovid-19 Tedavisinin Rastgele Değerlendirilmesi ya da RECOVERY (İyileşme) denemesinin parçasıydı.

Bu denemeler, ucuz bir steroid olan deksametazon’un yararlı etkilerinin keşfedilmesini sağlayarak en ağır hastalar arasındaki ölümleri üçte bir oranında azaltmıştı. Denemeler ayrıca, ölümleri azaltan ve hastaların hastanede kalış sürelerini kısaltan Tocilizumab’un kullanımını da desteklemişti.

Son bulgular için 28 Mayıs ve 15 Ocak arasında 11 bin 500 hasta, biri iyileşme plazması, diğeriyse standart bakım alan rastgele iki gruba ayrıldı.

Deneme, 28 gün içinde her iki gruptaki hastaların yüzde 24’ünün hayatını kaybetmesiyle iki grup arasındaki 28 günlük ölüm oranlarında önemli bir fark olmadığını buldu.

Plazma kullanımının 28 gün içinde hastaneden taburcu edilen hastaların oranı üzerinde ya da hastaların solunum cihazına ihtiyaç duymasını önlemede de etkisi olmadı.

Çarşamba günü NHS hastanelerine gönderilen uyarıda, ön saflardaki doktorların bulgulardan haberdar olduğundan ve Kovid hastalarını tedavi etmek için plazma kullanmadıklarından emin olunması istendi.

RECOVERY denemesi, Kovid-19 tedavilerinde dünyanın en büyük klinik araştırması ve Endonezya ve Nepal’in araştırmaya katılan ilk ülkeler olmasıyla artık uluslararası olacak şekilde genişledi.

Oxford Üniversitesi’nde yeni ortaya çıkan bulaşıcı hastalıklar ve küresel sağlık profesörü ve Birleşik Krallık hükümetinin Yeni ve Gelişmekte Olan Solunum Virüsü Tehditleri Danışma Grubu’nun (NERVTAG) başkanı Peter Horby şunları söyledi:

“RECOVERY denemesi, 36 binden fazla hastayı içererek ve şimdiden 6 tedavide net sonuçlar sağlayarak çok büyük bir başarı oldu. Uluslararası ortaklıkla bu başarıyı geliştirerek yeni tedavilerin değerlendirmesini hızlandırabilir, deney sonuçlarının küresel geçerliliğini artırabilir, yetkinliğimizi geliştirebilir ve küçük, faydasız çalışmalarla boşa harcanan çabayı azaltabiliriz.”

Horby, “Kovid-19 için dünya çapında kullanılmak üzere kolayca ulaşılabilen ve uygun fiyatlı tedaviler bulmak özellikle önemli. Uluslararası RECOVERY, kaynakları daha az olan bölgelerde kullanılabilecek etkili tedavileri belirlememize yardımcı olacak” dedi.

Kaynak: Independent

Birleşik Krallık’ta yapılan araştırma immün plazma tedavisinin işe yaramadığını gösterdi
Yorum Yap
heka reklam heka

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Londra Gundem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!