1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Covid-19 pandemisiyle fizik tedaviye duyulan ihtiyaç patladı

Covid-19 pandemisiyle fizik tedaviye duyulan ihtiyaç patladı

Yeni tip koronavirüsün etkilerini sürdürmeye devam ettiği şu günlerde, 65 yaş üstü yurttaşların ve evden çalışan kişilerin hareketsizlik yüzünden fiziksel ağrı şikayetleri arttı. Fizyoterapist Gonca Karaca, “Omurga vücudumuzun temel çekirdeğidir ve doğru dizilimi bozulduğu anda fıtıklaşmalara ve sinir sıkışmalarına davetiye çıkarır” açıklamalarında bulundu.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pandemi döneminde kısıtlamalar devam ederken 65 yaş üstü yaş grubunun kronik ve fiziksel rahatsızlıkları ciddi boyutta artmaya devam ediyor. Kas ve kemik oranında kayıpların dolduğu bir dönemi işaret eden Fizyoterapist Gonca Karaca, “Bu dönemde bireylerin sedanter dediğimiz hareketsiz, fiziksel aktiviteden uzak kapalı ortamlarda uzun süreli bulunması hem akciğer kapasitesini düşüreceği gibi hem de bahsettiğimiz kemik yıkımını tetikliyor. Bunların yanında pandemi sürecinde psiko-sosyal olarak geriatrik (65 yaş üstü bireyler popülasyonu) grubun desteklenmesi ve egzersize teşvik edilmesi önemli bir husustur. Hem fiziksel hem de psikolojik olarak negatif etkilenen grubun romatizmal tutulumlarının ve eklem ağrılarının arttığını klinikte net olarak gözlemlemekteyiz” ifadelerinde bulundu.

“Alışkınlıklarınıza ev ortamında dönmeye çalışın”

Bir yıla yakın süredir birçok beyaz yakalı çalışma düzenini evden mesai yaparak bilgisayar ve masa başında geçiriyor. Normal düzende evlerinden çıkıp zahmetsiz de olsa bir mobiliteye sahip olan bireyler, aynı pozisyonlarda saatlerce zaman geçirdiklerinde ve tekrarlı hale geldiğinde bel veya boyun ağrılarından şikayetçi olmaya başladıklarını ifade eden Karaca, “Buna sebebiyet verem önemli unsurlardan biri de ofis düzeninde alışılan konforun (baş ve ekran mesafesi, koltuk ayarı gibi ergonomik parametreler) oluşturulamamasıdır. Unutmamak gerekir ki omurga vücudumuzun temel çekirdeğidir ve doğru dizilimi bozulduğu anda fıtıklaşmalar ve sinir sıkışmalarına davetiye çıkarır. En sık rastladığımız şikâyetler de bundan sebeptir” dedi.

Karaca sözlerine şöyle devam etti:

Yaşları ne olursa olsun evde kalan, kalmak zorunda olan bireylere tolere edebilecekleri ölçüde egzersiz öneriyoruz. Unutmayın 20 dakika yapılan bir yürüyüş de egzersizdir. İmkanınız varsa önceki alışkınlıklarınıza ev ortamında dönmeye çalışın. Hantallaşan bedenler eski temposuna hemen adapte olamaz yavaş ve artan dirençte egzersiz planlamak en doğru olandır. Eğer Covid-19 geçmişiniz varsa ve şu an hastalıkla baş ediyorsanız lütfen bir fizyoterapiste danışarak solunum egzersizlerine başlayın nefes kontrolü sağlamak sizi rahatlatacaktır. Ve vücudunuza iyi bakın, yaşamak zorunda olduğunuz yer orasıdır. İyi bir ruh halinden sadece bir egzersiz kadar uzaktasınız.

heka reklam heka

Ciddi vakalar aylarca sıra bekliyor

Devlet hastanelerinde fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümlerinin çalışmamasının özel hastanelerdeki sağlık çalışanlarının yükünü arttırdığını söyleyen Karaca, “Pandemi sürecinde birçok sağlık personeli hayati ihtiyaçların karşılanması öncelikli tutulduğundan Covid-19 servislerinde çalışmaya başladı. Devlet hastanelerinde yaşanılan bu yoğunluktan dolayı fizik tedavi üniteleri kapasitelerinin çok çok altında hasta almaya başladı. Ciddi vakalarda aylarca sıra bekleyecek olan hasta grupları özel hastane ve kliniklerde sigortasının karşıladığı ölçüde tedavisini olmaya, karşılanmayan kısmı da cebinden ödemek zorunda kalarak tedavi oldu ve olmaya devam ediyor” dedi.

Kaynak: Gazete Kolektif/Deniz Ogan

Covid-19 pandemisiyle fizik tedaviye duyulan ihtiyaç patladı
Yorum Yap
heka reklam heka

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Londra Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!