Yeni Zelanda, son Covid-19 vakalarının yurtdışından gelen nakliye ürünler yoluyla bulaşması ihtimalini incelediğini söylerken, Çin de bu hafta yeni tip koronavirüs tespit edilen dondurulmuş gıda paketi vakaları bildirdi.
NELER YAŞANDI?
– Yeni Zelanda bu Çarşamba günü üç ayı aşkın bir süredir ilk defa Covid-19 vakası bildirdi. Bunun üzerine ülkede kısıtlamalar yeniden gündeme geldi. Ülkenin sağlık yetkilileri; enfekte olan kişilerden birinin yurtdışından ithal edilen dondurulmuş yiyecekleri saklayan bir soğuk hava deposunda çalıştığı bilgisinden hareketle, virüsün Yeni Zelanda’ya nakliye ürünler yoluyla gelmiş olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.
– Bugün Çin, Brezilya’dan Shenzhen’e gelen dondurulmuş tavuk kanatlarında yaptığı incelemelerde pozitif virüs bulguları tespit etti. Haziran ayında Pekin’de patlak veren yeni salgın, şehrin Xinfadi toptan gıda merkeziyle ilişkilendirilmişti. O tarihten bu yana, yerel hastalık kontrol merkezleri et ve deniz ürünlerine yönelik rutin kontrol gerçekleştirmekteydi.
– Bu haftanın başlarında yine Çin’de; Ekvador’dan gelen dondurulmuş karides paketlerinde ve Kuzeydoğu Çin’de Dalyan’dan gelen dondurulmuş deniz ürünlerinin dış paketlerinde virüs izleri bulundu.
– Çinli gümrük görevlileri, Ekvador’dan gelen paketlerde virüsü ilk olarak 10 Temmuz’da tespit etti. Bunlar, 227 bin 934 örnek içinde tek pozitif sonuçlardı.
ENFEKSİYONUN AMBALAJLARDAN BULAŞMASI RİSKİ HAKKINDA UZMANLAR NE DİYOR?
– Dünya Sağlık Örgütüne göre, yapılan çalışmalar virüsün materyal, sıcaklık ve neme bağlı olarak ambalajlar üzerinde saatler veya günlerce kalabildiğini gösteriyor. Virüs, plastik veya kağıt üzerinde 4-5 gün kalabiliyor.
– DSÖ’ye göre Covid-19’un gıda veya gıda paketlerinden insanlara bulaştığına dair herhangi bir güncel bulgu yok. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri ve ilgili ajanslar da bu görüşü destekliyor. Koronavirüsler gıdalarda çoğalamaz- çoğalmak ve hayatta kalmak için bir insan veya hayvan konağına ihtiyaçları vardır.
– Hong Kong Üniversitesi Viroloji Profesörü Jin Dong-Yan, yeni tip koronavirüsün gıda veya ambalajların yüzeylerinde çoğalamadığı için yaşayan bir hücrenin dışında sadece yavaş yavaş zayıflayabileceğini söyledi. Dong-Yan, bir insanın virüs içeren damlacıkları gıda yüzeyine veya ambalajına yayması ve başka birinin bu yüzeye ve ardından ağız veya burnuna temas etmesi yoluyla bulaşması ihtimalini dışarıda bırakmamakla birlikte, bu tür vakaların nadir yaşandığını söyledi.
– İsrail Sheba Tıp Merkezinde Tropikal Hastalıklar ve Seyahat Tıbbı Merkezi Direktörü Eyal Leshem, ithal edilmiş gıdalar yoluyla donmuş virüse temasla enfeksiyonun “hala yaygın bir enfeksiyon rotası olarak düşünülmediğini ve toplum sağlığı düzeyinde politikaları büyük ölçüde etkilemesi gereken bir olay olmadığını” söyledi.
– Klinik Viroloji Profesörü T. Jacob John, “Bir kişinin ağzı veya burnundan gelen virüs partiküllerinin sayısı, donmuş gıdaların üzerinde kalıp, birinin dokunmasıyla yayılan birkaç virüs partikülünden çok daha fazladır” diye belirtti. “Tüm riskler arasında bunların çok düşük olduğunu düşünüyorum” diye ekledi.