İş süreçlerinin dijitalleşmesi, internet ve bilgisayarın olduğu her noktadan çalışmanın mümkün hale gelmesi, çalışırken aynı zamanda seyahat eden dijital göçebe sayısını da artırdı. İlk olarak 1997’de kullanılan ve İngilizcede ‘digital nomad’ olarak bilinen dijital göçebelik kavramının her geçen gün yaygınlaştığı, yeni bir araştırmayla daha ortaya kondu.
Online yabancı dil öğrenme uygulaması Preply, dijital göçebeliği araştırdı. Araştırma sonuçları, dünya çapında kendisini “dijital göçebe” olarak tanımlayan kişi sayısının 35 milyonu aştığını gösterdi.
Araştırmaya ilişkin değerlendirmelerini paylaşan Preply Avrupa Bölge Müdürü Mustafa Ali Sivişoğlu, “Beş yıl önce, 2018’de kendisini dijital göçebe olarak tanımlayanların sayısının 4,8 milyon olduğu biliniyor. Küresel salgınla tamamen dijitalleşen bazı meslekler ve ülkelerin dijital göçebe vizesi gibi uygulamaları, bu trendi destekliyor” dedi.
‘GÖÇEBELERİN YARISI 30’LU YAŞLARDA, ÇOĞUNLUĞU Y KUŞAĞI’
Dijital Göçebe İstatistikleri araştırmasında yer verilen bulgular, dijital göçebelerin yaş kırılımını ve demografisini de ortaya çıkardı. Araştırmaya göre dijital göçebelerin neredeyse yarısının 30’lu yaşlarında olduğu görülürken, tüm göçebelerin yüzde 47’sinin Y kuşağına, yüzde 17’sinin Z kuşağına, yüzde 23’ünün ise X kuşağına mensup olduğu kaydedildi.