Keltçe ‘kanatlı sürüngen’ anlamına gelen Dearc sgiathanach adı verilen kertenkelenin kanatlarının 2 buçuk metreyi bulduğu ve tahmin edilenden 25 milyon yıl daha erken döneme ait olduğu anlaşıldı.
İskoçya’daki Edinburgh Üniversitesi’ndeki araştırma ekibinin başındaki Prof. Dr. Steve Brusatte, fosilin o dönemde uçabilen en büyük hayvan olduğunu sandıklarına dikkat çekti. Pterosaur olarak bilinen uçan sürüngen türlerinin kanat uzunluğu genellikle 1,6 – 1,8 metreyi buluyor.
Günümüzden 66 milyon yıl önce bir savaş uçağı büyüklüğündeki asteroidin Dünya’ya çarparak uçabilenler hariç bütün dinozorları, pteresaurları ve sayısız başka canlıyı yeryüzünden sildiği dönemin sonunda bu canlının yaşadığının anlaşıldığını belirten bilim insanı, tahminlerinden çok daha büyük olan kanatlı sürüngenin kuşlarla rekabet edebildiğine işaret eden bu bulgunun çok önemli olduğunu vurguladı.
Fosilin yüzde 70’i korunmuş durumda
Araştırma ekibindeki bir doktora öğrencisi tarafından 2017 yılında keskin dişleri sayesinde keşfedilen fosilin uzun ve zorlu bir çalışma sonucunda yaklaşık yüzde 70’i tam olarak gün yüzüne çıkarıldı. İskeletin özellikle kafatasındaki detayların çok iyi korunmuş olması araştırmacıları heyecanlandırdı. Araştırmanın sonuçları Current Biology’de yayımlandı.
Uçabilen bu canlıların kuşlar gibi ince ve hafif kemiklere sahip olduklarından genellikle fosil olarak iyi saklanamadığını belirten araştırmacılar, keşfin çok nadir olduğunu vurguluyor ve Daerc’in nasıl yaşadığına ve nasıl davrandığına ilişkin detaylı bilgi toplamayı hedefliyor.
Euronews