Kazakistan Çevre Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Yabani hayvanların vücudundaki izler yıldırım çarpmasından dolayı öldüklerini gösterdi” sözleri kullanıldı.
Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) Sayga antilobunu tehdit altındaki canlılar grubuna aldı.
2015 yılında antilopların yaklaşık 200 bini, alışılmadık derecede sıcak ve nemli koşullarda yayılan bir bakteri nedeniyle telef olmuştu.
Nesli tükenmekte tehlikesiyle karşı karşıya
Euronews’un haberine göre Sayga antilobu, son yıllarda nüfusunda keskin bir azalma yaşayan hayvanlardan sadece biri. Sovyetler Birliği döneminde Kazakistan bozkırlarında yaşayan antilop sayısı yaklaşık bir milyon iken, ticari avcılık nedeniyle 50 bine kadar düştü.
Soyunun tükenme tehlikesi altına girmesiyle alarma geçen Kazakistan hükümeti, 2005’te aldığı bir kararla Sayga antiloplarının avlanmasını 2020’ye kadar yasakladı. Alınan önlemler sayesinde antilop sayısı tekrar yarım milyona çıkarıldı ancak 2015’te Kostanay, Aktöbe ve Akmola eyaletlerinde çıkan bakteri nedenlerle 200 bin antilop öldü.
Antilopların öldüğü bölgelerde su, bitki örtüsü, toprak ve ölen hayvanlar üzerinde araştırmalar yapıldı ve antilopların pastörelloz salgını nedeniyle öldüğü ileri sürüldü. Eti tüketilen, boynuzundan da ilaç üretilen Sayga antilobunun ülkede avlama, boynuz dahil uzuvlarını satmak ve satın almak suç kapsamına alındı.