Londra İtfaiyesi, normal şartlarda günde 350 kişinin ihbar servisini aradığını, dün ise bu sayının 2 bin 600’e çıktığını açıkladı. İtfaiyeciler, “tam anlamıyla cehennem gibi” sahnelerin yaşandığını anlattı.
BBC Türkçe’nin haberine göre, Londra’nın doğusunda yangının yerleşim alanına sıçramasının ardından çok sayıda evin tahrip olduğu açıklandı.
İngiltere’de daha önce tarihin en yüksek hava sıcaklığı 2019 yılında Cambridge kentinde kaydedilmişti. O dönemde sıcaklık 38,7 dereceyi görmüştü. Sıcak hava dalgası başkent Londra’dan daha kuzeyde yer alan York ve Manchester’a dek İngiltere’nin tümünde hissedildi.
İngiltere’de bugünden itibaren sıcaklıklarda düşüş başladı. Meteoroloji Müdürlüğü şiddetli yağış ve fırtına uyarısı yaptı.
‘AŞIRI SICAKLARIN ENGELLENMESİ İÇİN EMİSYONLARIN AGRESİF BİR ŞEKİLDE KESİLMESİ GEREKİYOR’
Uzmanlar insanlık faaliyetlerinden meydana gelen iklim değişikliğinin sonucu olarak sıcak hava dalgalarının daha sık görüldüğünü ve daha uzun sürdüğünü, bu yüzden dünyada kuraklık ve orman yangınlarının da artığını söylüyor.
Dünya, endüstri devriminden bu yana 1,1 derece ısındı. Bilim insanları karbon emisyonlarımızı ciddi şekilde kesmediğimiz müddetçe sıcaklığın artmaya devam edeceğini belirtiyor.
İngiltere Meteoroloji Müdürlüğü’nde çalışan bilim insanları İngiltere’de yaşanan aşırı sıcak hava dalgasının çok şaşırtıcı olduğunu ifade etti.
BBC’ye konuşan Profesör Stephen Belcher, İngiltere’nin bu tür sıcaklıklara alışması gerektiğini ve sıcaklıkların engellenmesi için “karbon emisyonlarının agresif bir şekilde kesilmesi gerektiğini” söyledi.
İngiltere’de Cumartesi gecesi 16 yaşındaki bir genç Salford Rıhtımı’nda denize girmesinin ardından hayatını kaybetmişti. West Yorkshire’da da bir rezervuara giren bir kişiden halen haber alınamıyor.