Ani gelişen kalp krizine müdahalenin gecikmesi, geri dönülmez sonuçlar doğurabiliyor. Yapılan araştırmalar en ölümcül kalp krizinin sabahları yaşandığı gösteriyor.
Harvard Tıp Okulu’nun çalışması sabahları kalp krizi geçirmenin yüzde 20 daha fazla kalp dokusu ölümüyle ilişkili olduğunu ortaya koydu.
Yapılan araştırmalar sabah saat 06.00 ile öğlen arasında gerçekleşen kalp krizlerinin en ölümcül olduğunu gösteriyor.
Harvard Tıp Okulu araştırması, bu saatler arasında kalp krizi geçirenlerin, günün ilerleyen saatlerinde kalp krizi geçiren hastalara oranla daha fazla PAI-1 hücrelerine sahip olduğunu tespit etti.
Profesör Srinath Reddy, yaptığı açıklamada aşağıdaki alışkanlıkların kalp krizi riskini artırabileceğini belirtti:
- Altta yatan birkaç koroner risk faktörü varsa,
- İyi ve kaliteli bir uyku çekmiyorsa,
- Gün içerisinde su tüketimine dikkat etmiyor ve egzersiz yapıyorsa
Uzman isme göre bu faktörler yırtılmaya neden olabilir ve büyük bir pıhtı oluşumunu tetikleyebilir.
Profesör Srinath Reddy kalp krizi riskiyle savaşmanın iki yolu olduğunu belirterek şöyle konuştu: “İşin püf noktası, iyi bir gece uykusu çekmek ve sabah egzersizini ertelemektir.”
Uzmanlar 7 saatten az uyku çekmenin ve sabahları yapılan ağır egzersizlerin kalp krizine neden olabileceğini belirtiyor.
Kalp krizi belirtileri nelerdir?
Miyokard enfarktüsü olarak da adlandırılan kalp krizi, kalp kasının bir kısmı yeterince kan almadığında oluşur.
Kalp krizinin en sık belirtisi, göğüs ağrısı veya göğüste rahatsızlık hissidir. Göğsün ortasında veya sol tarafında birkaç dakikadan uzun süren veya aralıklı tekrarlayan ağrı; rahatsız edici baskı, sıkışma, dolgunluk gibi hissedilebilir.
Kalp krizinin nadir görülen diğer belirtileri şunlar:
- Sersemleme veya baygınlık hissi
- Çene, boyun, sırtta ağrı veya rahatsızlık
- Göğüste ağrı olmaksızın bir veya iki kolda, omuzda ağrı ya da rahatsızlık
- Ani başlangıçlı göğüs ağrısıyla birlikte ortaya çıkan nefes darlığı da kalp krizinin belirtisi olabilir.
Kalp krizi, bazen hiçbir belirti göstermeyebilir. Özellikle yaşlılarda ve şeker hastalarında kalp kirinizin belirti göstermemesi daha yaygın bir durumdur.
Kalp krizi her yaşta ortaya çıksa da yaşla birlikte görülme sıklığı artmaktadır. 45 yaşının üzerinde erkekler, 55 yaşının üzerindeki kadınlar daha genç bireylere göre kalp krizi açısından daha fazla risk altındadır.
Kalp krizinde cinsiyet önemli midir?
Kalp krizi belirtileri ve belirtilerin ciddiyeti bireyden bireye farklılık gösterebilir. Bazı kişilerde şiddetli göğüs ağrısı olurken bazı bireylerde çok hafif bir ağrı olabilir veya hiç belirti göstermeyebilir. Kadın ve erkekler arasında belirtiler benzerdir. Kadınlarda şu belirtiler daha yaygındır:
- Bulantı
- Kusma
- Sırt ve omuz ağrısı gibi çok tipik olmayan belirtiler, erkeklere nazaran biraz daha fazla gözlemlenir.