Yapay zeka uzmanlarının yanı sıra gazeteciler, siyasetçiler ve akademisyenlerin de imzaladığı ortak bildiride “Yapay zeka kaynaklı yok olma riskini azaltmak küresel bir öncelik olmalı” denildi.
Yapay zeka uzmanları, gazeteciler, siyasetçiler ve akademisyenler, yapay zekanın insanlığın yok olmasına yol açabileceği konusunda yayımlanan bir bildiriyi imzaladı. Yapay Zeka Güvenliği Merkezi’nin web sayfasında yayımlanan bildiride, “Yapay zeka kaynaklı yok olma riskini azaltmak, salgın hastalıklar ve nükleer savaş gibi diğer toplumsal ölçekli risklerin yanı sıra küresel bir öncelik olmalıdır” ifadesi kullanıldı.
İmzacılar arasında, ChatGPT’yi üreten yapay zeka şirketi OpenAI CEO’su Sam Altman, Google’ın çatı şirketi Alphabet’in yapay zeka platformu DeepMind’ın CEO’su Demis Hassabis ve AI güvenlik ve araştırma şirketi Anthropic kurucusu ve CEO’su Dario Amodei de var.
‘SOHBET ROBOTLARI İNSAN BEYNİNİN KAPASİTESİNİ AŞABİLİR’
Google’daki görevinden kısa zaman önce istifa eden ve yapay zekadan kaynaklanan riskler hakkında daha önce de bir uyarı yayımlayan ‘yapay zekanın fikir babası’ Geoffrey Hinton da yapay zekaya karşı uyarıda bulunulan çağrı bildirisini destekledi.
Hinton, BBC’ye verdiği röportajda “Artık tehlikelerin neler olabileceği konusunda konuşabilirim” diyerek bu tehlikelerin bazılarının ‘çok korkutucu’ olduğunu söylemişti. Derin öğrenme ve yapay sinir ağları üzerine yaptığı araştırmalarla yapay zekanın bugünkü noktasına ulaşmasında rol oynayan Hinton, chatbot olarak bilinen sohbet robotlarının yakında insan beyninin bilgi kapasitesini aşabileceği öngörüsünde de bulunmuştu.
‘YAPAY ZEKA, TÜM İŞLERİN ÇEYREĞİNİ YAPABİLİR’
Öte yandan, bazı uzmanlar, yapay zekanın insanlığı yok edeceği korkusunun gerçekçi olmadığına ve sistemlerde halihazırda var olan, önyargı gibi sorunlardan dikkatleri uzaklaştığına inanıyor. Goldman Sachs’ın Mart 2023’te yayımladığı bir rapora göre üretici yapay zeka, günümüzdeki tüm işlerin çeyreğini yapabilir. Otomasyonun yalnızca ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 300 milyon kişinin işini alabileceği düşünülüyor.
Diğer taraftan bazı uzmanlar hâlâ yapay zekanın yapamayacağı işler olduğuna dikkat çekiyor. Bunlar genellikle duygusal zeka veya yaratıcı düşünme gibi insana özgü özellikler gerektiren işler. (BBC Türkçe)