1. Haberler
  2. Gündem
  3. Şiddet görüyorsanız korkmayın yalnız değilsiniz…

Şiddet görüyorsanız korkmayın yalnız değilsiniz…

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gerek kadına şiddet, gerek aile içi şiddet Britanya’da en ciddi suçlardan birisi… İngiliz devleti bu konuda pek çok destekle insanların yanında oluyor.

Acil bir tehlike altındaysanız, 999’u arayın

Acil olmayan sorular için 101’i arayın

Aile içi istismar bir suçtur ve polise bildirilmelidir. Bu yazımda size yardım ve destek sunabilecek kurumları tanıtacağım….

heka reklam heka

İşverenlere destek

Eğer bir işverenseniz, yanınızda çalışan kişinin aile içi şiddete uğradığından şüpheleniyorsanız çalışanlarınıza yardım almalarına yardımcı olmak istediğinizi belirtmeniz önemlidir. Çalışanlarınızla düzenli olarak iletişim halinde olun ve onlarla iletişiminizi kaybetmeyin. Bu tip durumda olduğunu düşündüğünüz çalışanınız var is eve kendisinden haber alamıyorsanız hemen 999’u aramalısınız. Employers’ Initiative on Domestic Abuse web sitesinde işverenleri destekleyecek çeşitli kaynaklar bulunmaktadır.

Pandemi günlerinde şiddet

Corona virüsle (COVID-19) mücadele etmek için son haftalarda açıklanan önlemler, insanların günlük yaşamlarında büyük ölçüde değiştiğini gösterdi. Bu değişiklikler corona virüsü yenmek ve NHS’imizi korumak için gereklidir. Bu süreçte aile içi şiddetin arttığı rakamlarla ortaya çıktı.  Hükümet, evde kalma emrinin, aile içi istismar yaşayan veya risk altında olan kişiler için endişeye neden olabileceğini kabul etmektedir. Koşullar ne olursa olsun, aile içi istismar için asla bir mazeret yoktur. Kötüye kullanım riski taşıdığını düşünen herkes için, polis müdahalesi, çevirim içi destek, yardım hatları, sığınaklar ve diğer hizmetler de dahil olmak üzere yardım ve destek olduğunu hatırlamak önemlidir.

Aile içi istismar nedir?

Aile içi istismar her zaman fiziksel şiddet değildir. Ayrıca aşağıdakileri içerebilir, ancak bunlarla da sınırlı değildir:

  • Şiddet
  • Zorlayıcı kontrol
  • Ekonomik istismar
  • Sosyal medya hesaplarını kontrol altına almak ve sorun yaratmak
  • Sözlü taciz
  • Duygusal istismar
  • Cinsel istismar

Nereden yardım alınabilir?

Kötü muamele gördüğünüze inanıyorsanız veya aile içi istismara uğradığınızı düşünüyorsanız,

Komşularınızın veya toplumunuzdakilerin aile içi istismar mağduru olduğundan şüpheleniyorsanız 999’u arayın.

Acil bir tehlike altındaysanız, 999’u arayın ve polise danışın.

Tehlikedeyseniz ve telefonda konuşamıyorsanız, 999’u arayın, operatörden gelen soruları dinleyin ve mümkünse ahizeye öksürerek veya dokunarak yanıt verin. Ardından, cep telefonundan mı yoksa sabit hattan mı arama yaptığınıza bağlı olarak talimatları izleyin.

Cep telefonundan ararsanız

İstenirse, kendinizi duymak için 55 tuşuna basın; bu, çağrınızı polise aktaracaktır.

55 tuşuna basılması yalnızca cep telefonlarında çalışır ve polisin konumunuzun izlemesine izin vermez. Kimliğiniz gizli kalır.

Acil olmayan soruları polise bildirmek için 101’i arayın.

National Domestic Abuse Helpline

Refuge, 0808 2000 247

24 saat ücretsiz ve güvenle arayabileceğiniz  National Domestic Abuse Helpline

Sığınmacının web sitesi, aile içi istismar belirtilerini tanımlamak için bir dizi kaynak ve bir faille yaşayan kadınlar ve çocuklar için bir güvenlik kılavuzu içerir. Ayrıca, telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar gibi cihazların nasıl güvenli hale getirileceğine ilişkin adım adım eğitici videolara sahip bir teknoloji kötüye kullanımı sohbet botuna sahiptir. Sağ alt köşedeki pembe düğmeyi bulun.

Womens Aid

Womens Aid , canlı sohbet servisi ve çevrimiçi bir dizi doğrudan hizmete sahiptir. Mevcut coronavirüs salgını için özel olarak tasarlanmış ek tavsiyeler geliştirdiler. Yerel aile içi istismar servisinizi web sitelerinde de bulabilirsiniz. Ayrıca Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’da bulunan destek yardım hatları hakkında bilgi sağlarlar.

Men’s Advice Line

Erkek Danışma Hattı, ev içi istismarın erkek mağdurları için gizli bir yardım hattıdır.

Telefon: 0808801 0327

Hestia Bright Sky 

Hestia, şiddet içeren bir ilişki içinde olabilecek veya tanıdıkları biriyle ilgili olabilecek herkese destek ve bilgi sağlayan ücretsiz bir mobil uygulamadır.

Chayn

Chayn, manipülatif durumları belirleme ve arkadaşların istismar edilenleri nasıl destekleyebileceği hakkında birçok dilde çevrimiçi yardım ve kaynaklar sağlayan bir sitedir.

Honour’-based abuse

Eğer ‘onurlarını’ tehlikeye attığınızı söyledikleri için ailenizden veya topluluğunuzdan baskı görüyorsanız veya sizi evliliğe zorlamaya çalışıyorlarsa yardım alabilirsiniz.

Telephone: 0800 5999 247

Email: support@karmanirvana.org.uk

İmkaan

İmkaan siyah ve azınlık kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddeti ele alan bir kadın kuruluşudur.

Polise güvenin

Arkadaşlar, aile, komşular ve topluluk üyeleri aile içi istismarla yaşayanlar için hayati bir yaşam çizgisi olabilir. Tanıdığınız birinin aile içi istismar mağduru olabileceğinden endişe ediyorsanız, polis ve destek hizmetlerinin onlara yardım etmek ve destek kaynaklarına yönlendirmek için orada olduğundan emin olabilirsiniz.

Hükümet, tavsiye ve rehberlik sağlayabilecek çeşitli hayır kurumlarını desteklemekte ve finanse etmektedir ve bu destek hizmetlerinin bu zorlu süre boyunca açık kalmasını sağlamak için hayırseverlik sektörü ve polis düzenli olarak temas halinde unutmayın!

Korkmayın kanunlar yanınızda

  • Aile içi siddete mağruz kalıyorsanız, size siddet uygulayan kişi evden uzaklaştırılır. Evde çocuklarınız varsa geniş güvenlik tedbiri alınır. Şiddet uygulayan kişi eğer Ankara Anlaşmalı ise yasal işlemler başlatıldıktan sonra deport edilebilir. Vatandaşsa şiddet gören bireylerden uzaklaştırılır ve hapis cezasına kadar ağır yaptırımları vardır. Ve şiddet gösterdiği bireylere yaklaşamaz.
  • Özellikle çocuğa şiddet asla kabul edilemez. Sosyal hizmetler çocukları aileden alıp 18 yaşına kadar göstermeme hakkına sahiptir. İşlenilen suçun boyutuna göre tedbirler alınır.
  • Sözlü şiddet daha çok hukuki süreçte yardım alınabilecek bir konudur. Bu nedenle sözlü şiddet olaylarında kişi avukatlara yönlendirilir.

 

Şiddet gören bireylerin yaşadıkları sıkıntılara destek olmak için ben de hizmet verdiğim şirketimde, bu gibi durumlarda olan kişilere danışmanlık hizmeti verirken, yaşadıklarını ispatladıkları durumda  tüm işlemleri için yüzde 40 indirim uyguluyorum…

Ceniz Jenn Çakırgöz

Şiddet görüyorsanız korkmayın yalnız değilsiniz…
Yorum Yap
heka reklam heka

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Londra Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!