Birlesik Krallik`ta din görevlileri için iki sponsorlu vize turu vardir. Biri, inanç temelli oluşumlarda kilit rol oynayan din görevlileri için Din Görevlisi vizesi, diğeri dini kurumların faaliyetlerine destek amaçlı faaliyet sağlamak isteyenler için Geçici Din Görevlisi vizesidir.
İlk bahsettiğimiz Din Görevlisi vizesiyle Birlesik Krallik`ta 5 yıl şartları yerine getirerek yaşayan kişiler, 5 yılın sonunda süresiz oturum başvurusu yapma hakkına sahip olurlar.
Geçici Din Görevlisi vizesinde ise vize maksimum 2 yıl süre ile geçerlidir, yani vizelerini uzatamazlar ve süresiz oturum başvurusu yolu bu vize türüne kapalıdır.
Bu iki vize türü için de Vasıflı İsçi Vizelerinin tamamında geçerli olduğu gibi yetkisi olan bir kurumdan teklif almış olmak ve finansal yeterlilik şartlarını karşılamak gerekir.
Uzun dönem Din Görevlisi vizesi için İngilizce yeterlilik şartı ise diğer başvurulara göre farklılık göstermekte ve B2 seviyesinde istenmektedir. Başvuranlar, B2 seviyesinde yazma, okuma, konuşma ve dinleme becerisine sahip olduklarını göstermek durumundadırlar.
Geçici Din Görevlisi başvurularında ise İngilizce bilgisi şartı aranmaz.
Başvuran Din Görevlisi için temel iş tanımı ve görevleri genel olarak bahsetmek gerekirse: ait olunan dinin ritüellerini yerine getirmede liderlik etmek ve inancın temellerini vaaz etmektir.
Bu iki vize türünde de başvuran kişi, aile üyelerini onlar için de başvuru yaparak beraberinde Birlesik Krallik`a götürebilir.
Diğer sponsorluk vizelerinde olduğu gibi, başvuru sahiplerinin başvuru tarihinden en az 28-gün önceden itibaren hesaplarında tuttukları minimum £1270 meblağı banka hesaplarında gösterebilmeleri gerekir.
Bakmakla yükümlü oldukları esi ve/veya çocukları da başvuru yapıyorsa eşler için £285, çocuklardan ilk çocuk için £315 ve diğer çocuklar için £200 ek bütçeyi de hesaplarında göstermeleri gerekiyor.
Göçmenlik Hukuku Avukatı ve Vize Danışmanı
Melis Yıldız