Google, bir blog gönderisinde, kullanıcılardan gelen aptalca soruları artık yanıtlamayacağını açıkladı. Biraz hakaret içeriyor gibi görülse de, aslında bu oldukça iyi bir fikir olabilir.
Google başlangıçtan beri kullanıcıları ihtiyaçları olan bilgiye yöneltmeyi hedefliyor ve arama sonuçlarında, aranan konu ile en fazla ilgili olduğunu düşündüğü sonuçları listeliyor. Bununla birlikte, son yıllarda kullanıcılara herhangi bir web sitesine gitmelerine gerek kalmadan doğrudan sorduğu sorunun yanıtını arama sonuçlarının hemen üstünde veriyor.
Örneğin, Google’a “Ay Dünya’dan ne kadar uzakta?” diye sorduğumuzda, yanıt olarak ekranda “384,400 kilometre” görünüyor. Çok bilinen gerçeklerle ilgili olan soruların yanıtlarında son derece başarılı olsa da, kullanıcılar saçma olarak nitelendirilebilecek sorular sorduğunda algoritma çuvallıyor ve son derece saçma yanıtlar görüntüleyebiliyor. Örneğin “hamile miyim?” gibi bir soruyu Google’ın yanıtlaması mümkün değil, ancak yine de bir yanıt vermek zorunda kaldığından dolayı anlamsız bir yanıtla kullanıcıların karşısına çıkabiliyor.
Google bu durumun farkında ve düzeltmek için çalışmalar yürütüyor. Geliştirici ekip bir blog gönderisinde, “En son yapay zeka modelimiz olan Multitask Unified Model’i (MUM) kullanarak, sistemlerimiz artık web’deki birden fazla yüksek kaliteli kaynağın aynı gerçek üzerinde hemfikir olduğu fikir birliği kavramını anlayabiliyor ve yanıtları bu kavram çerçevesinde verebiliyor” yazdı ve ekledi: “Sistemimizi yanlış sonuçları tespit edecek şekilde eğittik. Hatalı yanıtları bu sistemde yüzde 40 civarında azaltmayı başardık.”
Google ayrıca “bu sonuç hakkında” bölümüne daha fazla bağlam ekleyerek, şirketlerin sahipliği hakkında bilgiler, kaynaklarla ilgili incelemeler ve Google’ın bir kaynak hakkında fazla bilgi bulup bulamadığı hakkında bilgi vererek, kullanıcıların bilgi hakkında biraz daha eleştirel düşünmelerine yardımcı olacak.