İngiltere’de, meyve ve sebze tedarikinde yaşanan sorunlar nedeniyle önde gelen süpermarket zincirlerinin rafları kısmen boş kaldı. Çevre Bakanı Therese Coffey, ülkede yaşanan sebze ve meyve kıtlığını azaltmak için vatandaşlara şalgam yemelerini önerdi
Ülkenin önde gelen süpermarket zincirlerinden Tesco, Asda, Morrisons ve Aldi, tedarik zincirlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle meyve ve sebze ürünlerinde müşteri başına sınırlama getirirken, pek çok market raflarının boş kaldı. İngiliz hükümeti ve market zincirlerinden yapılan açıklamalarda, sebze ve meyve ürünlerinde yaşanan krizin, Avrupa ülkelerinde görülen kötü hava şartlarından kaynaklandığı belirtildi. Meyve ve sebze tedarik krizinde, elektrik fiyatlarındaki artışın Hollanda’daki seralarda üretim maliyetlerini artırması da etkili oldu.
Asda, müşteri başına sadece 3 marul, brokoli, karnabahar alınabileceğini duyururken, Morrisons müşteri başına 2 salatalık, domates, marul ve biber sınırlaması getirdi. Britanya Perakende Konsorsiyumu’ndan (BCR) yapılan açıklamada, başta domates olmak üzere ülkenin ağırlıklı olarak ithal ettiği bazı meyve ve sebzelerde tedarik sorunu yaşandığı belirtildi.
İngiltere’nin kış aylarında domates ihtiyacının yüzde 95’ini ve marul ihtiyacının yüzde 90’ını İspanya ve Güney Afrika’dan karşıladığı bildirilen açıklamada, krizin birkaç hafta daha sürebileceği, tedarik zincirlerinin yeniden toparlanmasının beklendiği kaydedildi.
Bakandan tepki çeken açıklama
Çevre Bakanı Therese Coffey, eleştiriler üzerine “Pek çok insan şu anda marul ve domatesi düşünmek yerine şalgam yiyebilir” dedi. Coffey, milletvekillerine yaptığı konuşmada geçici kıtlığın olağandışı hava koşullarından kaynaklandığını belirterek, 4 hafta içinde sona ermesinin beklendiğini söyledi. Ancak, bakanın şalgam önerisi tepki toplayınca hükümet sözcüsü açıklama yapmak zorunda kaldı. Sözcü, “İnsanlara ne alıp almamaları gerektiğini söylemenin bize düşmediğine inanıyoruz. Bakanın yaptığı şey, ülkede yetiştirdiğimiz ürünlere değer vermenin önemini belirtmekti” ifadesini kullandı.