Ankara Anlaşması vize başvurusu yapanların vize koşulu: özetle iş kurup, kazanç sağlayıp vergi ödemeleriydi. 23 Mart 2020’de yürürlüğe giren sokağa çıkma kısıtlamaları hesapta olmadığı için vize başvurusu onaylanıp İngiltere’ye gelenler zor durumda kaldı.
Nisan 2019’dan sonra İngiltere’ye yerleşenler, henüz vergi ödememiş oldukları için hükümetin açıkladığı destek paketlerinden de faydalanamadı. Covid kısıtlamaları döneminde uzatma başvurusu yapanlar, vize uzatım sürecinde hak ihlaline uğramamak için İngiltere’de kaldı ve maddi ve manevi sorunlar yaşadı.
Home Office’de şu ana kadar tahmini 10 bin uzatma başvurusu dosyasının olduğu tahmin ediliyor. 4 bin dosya şu an değerlendirmede. 6 bin dosya henüz işleme bile alınmadı. Dolayısıyla büyük panik yapmanın anlamı yok. Geçen senelere göre rakamları incelediğimizde başvuru yapanların yüzde 10’u red almış. Bu sene red alanların sayısı pandemi kısıtlamalarını göz önüne alırsak bini geçebilir.
Önümüzdeki günlerde red alanlar ve Ankara Antlaşması için 31 Aralık 2020 tarihine kadar başvuru yapamayanlar için iki alternatif vize türü var.
1- Start-up Vizesi:
Start-up vizesi Birleşik Krallık’ta işletme kurmak isteyen kişiler için uygundur. Innovator vizesinin aksine, girişim için 50 bin pound yatırım şartı aramaz. Start-up Vizesine hak kazanmak için aranan şartlar şöyle;
- En az 18 yaşında olmak.
- Birleşik Krallık’ta daha önce bir iş kurmamış olmak. (Burada Ankara Anlaşmalıların eşleri vize için uygun).
- İş fikrinizi değerlendiren onaylı bir Birleşik Krallık onay kuruluşu tarafından onaylanmak.
- Onay mektubunuz, başvurunuzdan en fazla 3 ay önce verilmiş olması.
- İngilizce dilinde en az CEFR Seviyesinde olmak (B2’ye IELTS 5.5’e eşdeğer)
- Birleşik Krallık dışındaysanız veya 12 aydan daha kısa bir süredir Birleşik Krallık’ta bulunuyorsanız,
kendinizi geçindirmek için en az aylık 1270 Sterlin para harcayabileceğinizi ispat etmek. - Varsa: bağımlı bir eş için 285 Sterlin taahhüt etmek ve bu parayı da belgelemek.
- İlk çocuk için 315 Sterlin ve her ilave çocuk için 200 Sterlin harcayabileceğinizi ispatlamak.
Kuracağınız işin hacmi ile orantılı miktarda sermaye göstermeniz gerekiyor. Bu vize türü için uygun değilseniz
Birleşik Krallık’ta çalışmak için başka bir vize türü için uygun olabilirsiniz. Bu yazıda verdiğimiz bilgiler dışında özel durumunuzdan kaynaklı vize türlerini bu linkten inceleyebilirsiniz https://www.gov.uk/check-uk-visa
Ne kadar kalabilirsiniz?
Birleşik Krallık’ta daha uzun kalmak istiyorsanız bu vizeyi uzatmak için başvuramazsınız. Bu vize türünün en büyük handikapı süre kısıtlaması. Çevrimiçi başvuruda bulunduktan, kimliğinizi kanıtladıktan ve belgelerinizi sağladıktan sonra, genellikle vizenizle ilgili aşağıdaki durumlarda Birleşik Krallık dışındaysanız 3 hafta, Birleşik Krallık’taysanız 8 hafta içinde cevap alırsınız. Bu vize türüyle Birleşik Krallık’ta 2 yıl kalabilirsiniz.
Vize değiştirme maaliyeti
Elbette vize değişikliklerinde belirli bir ücret ödemeniz gerekiyor. Kendiniz için Birleşik Krallık dışından başvuruyorsanız £ 363 (Türkler için £55), Birleşik Krallık içinde vize değişimi £ 493 (Türkler için £55),
Eşiniz ve çocuklarınız Birleşik Krallık dışındaysa başvuru: kişi başı £363, Eşiniz ve çocuklarınız Birleşik Krallık içinde ise vize değişimi: kişi başı £493… Ayrıca, başvurunuzun bir parçası olarak NHS sağlık ek ücretini de ödemeniz gerekecektir.
Bu vize Türünün Ankara Anlaşması vizesine göre bazı avantajları var. Örneğin Ankara Anlaşması ile sınırlandırılmış pek çok kural bu vize türünde bulunmuyor. Örneğin; eğer uygunlarsa eşinizi ve çocuklarınızı ‘bakmakla yükümlü olduğunuz kişiler’ olarak yanınızda getirebilir, ayrıca başka bir işte çalışabilir, yurtdışına çıkıp İngiltere’ye geri dönebilirsiniz. Diğer bazı vize kategorilerinden de bu vizeye geçiş yapabilirsiniz.
Bu vize türünde neleri yapamazsınız?
Çoğu yardım (kamu fonları) veya Devlet Emekliliği için başvuru yapma hakkınız yoktur. Start-up vizesinden Innovator vizesine geçmek için aranan şartları sağlayamazsanız alternatif olarak sporcular ve sanatçılar için vizeler var. Ayrıca evlilik ve öğrenci vizeleri var. Bunlar tabii ki başka şartlar gerektiriyor. Ancak bu başka bir yazı konusu olabilecek kadar detaylı…
2- Innovator Vizesi:
Bu vize türü İngiltere’de işletme kurmak isteyen girişimciler için bir vize seçeneği… Ancak bu vize türünü diğerlerinden ayıran en önemli özellik özgün bir fikre sahip olmanız gerekiyor. başvuracak kişilerin; kendi işinin sahibi olarak çalışacak olması ilk şart. Kurmayı planladığı işin sektörde yeni bir fikri taşıyor olması gerekiyor. Berber, temizlik firması yada restoran işleri gibi klasik işler için uygun bir vize tür değil.
B2 seviyesinde İngilizce bilme şartı bulunuyor. Banka hesabınızda en az 50 bin pound sermaye olması gerekiyor. 50 bin poundun başvurudan en az 90 gün öncesine kadar hesabınıza yatırılmış olması gerekiyor (Eğer bu miktar hesabınızda 90 gün içinde transfer olduysa sermayenin kaynağını gösteren evraklar ile açıklanabilmelidir). Başvur harcı 1021 pound… Başvuru için hazırladığınız iş planınız yetkili bir kuruluş tarafından inceleniyor, fikir yenilikçi bulunur ise vize başvurunuz değerlendirmeye alınıyor.
Innovator Vizesi’nin Avantajları
Ailenizi de vizeye dahil edebilir ve aileniz ile birlikte İngiltere’de ücretsiz sağlık, eğitim imkanlarından faydalanabilirsiniz. Vizeniz olumlu sonuçlanırsa 3 yıllık vize verilir. Bu 3 yıl sonunda kişi süresiz oturuma ve İngiliz vatandaşlığına başvurma hakkı kazanır. Çok cazip bir vize türü olduğu için başvuru detaylarıyla ilgili linki eklemek istedim… https://www.gov.uk/start-up-visa
Mete Murat Metin
Murat Mete Metin Middlesex Üniversitesi Siyasal Bilimler bölümünden mezun oldu. İngiltere İç ve Dış politikaları konusunda uzman. 2 sene Waltham Forest Eğitim Departmanında ve 7 sene City of London bölgesinde polis memuru olarak çalıştı. 2020 yılından bu yana Londra Gündem’de yazarlığın dışında Yayın Koordinatörü olarak görev yapıyor. Çatı CIC direktörü. de olan Metin, İngiltere’de iş kurmak ve işini büyütmek isteyenlere destek olmak için Business Networking etkinlikleri düzenliyor. http://www.catinetuk.com Aynı zamanda İngiltere de Vize danışmanı olarak hizmet veriyor. http://www.hisvisa.co.uk
Email:mete@hotmail.co.uk