İngiltere’nin doğusundaki Leicester kentinde yer alan Mornington Caddesi, resmi istatistiklere göre ülkede İngilizce konuşanların en az olduğu sokak olarak kayıtlara geçti.
Daily Mail’in haberine göre 2021 nüfus sayımına göre bu sokakta İngiltere’de doğanların oranı yüzde 57’ye düştü.
Özellikle Hint, Pakistan, Bangladeş, Somali ve Afrika kökenli göçmenlerin yerleştiği bu bölgede, 16 yaş üstü bireylerin yüzde 43’ü çok az İngilizce biliyor ya da hiç bilmiyor.
Mornington Caddesi’nin bulunduğu St Matthew’s bölgesi, son yıllarda özellikle Hindistan’ın Gujarat eyaletinden gelen Müslüman göçmenlerin akınına uğradı.
Sadece 2 bin kişilik bir topluluğu barındıran küçük bölgede iki cami ve bir Hindu tapınağı bulunuyor.
İngiltere Başbakanı Sir Keir Starmer’ın bu hafta yaptığı konuşmada göçmenlerin yoğun olduğu bölgelerle ilgili “Yabancılar Adası” ifadelerini kullanması tartışma yarattı. Starmer konuşmasında, ülkeye gelen göçmenlerin İngilizce öğrenmeleri ve toplumla entegre olmaları gerektiğini söyleyerek “Entegre olan ile olmayan ayrılmalı” dedi.
ÇOCUKLAR AİLELERİNE TERCÜMANLIK YAPIYOR
Mornington Street’te yaşayanların büyük kısmı, İngilizce öğrenmenin önemli olduğunu kabul ediyor.
Dil öğrenemeyenlerin büyük bölümü yeni gelen göçmenler ya da yaşlılar. Genellikle aile içinde çocuklar, ebeveyn ve büyükanne-büyükbabalarının tercümanlığını üstleniyor.
Pizza dükkanı sahibi Shohel Issufo “İngiltere’ye geldiğimde İngilizce bilmiyordum ama kursa gidip öğrendim. İnsanlar kendi dilinde çevre oluşturunca İngilizce öğrenme ihtiyacı duymuyor. Ama bu, toplumda ilerlemek isteyen biri için zorunlu” diye konuştu.
Kimi mahalle sakinleri, İngilizce öğrenmenin teşvik edilmesi gerektiğini savunsa da, bunun zorunlu tutulmasının adil olmayacağını düşünüyor. Amazon’da çalışan Rohik Kumal, “İngilizce öğrenmek önemli ama herkesin imkânı, zamanı farklı. Zorunlu hale getirmek doğru olmaz” dedi.