İngiltere’de 20 milyondan fazla insanın şu anda sosyal yardım talep ettiği tahmin ediliyor ve bu rakam Covid-19 salgını döneminde yükselmeye devam ediyor.
Manchester Evening News raporuna göre, Sosyal Güvenlik İdaresi Yasası uyarınca birçok kişi yetkililerin davacılar hakkında bilgi toplama yetkisine sahip olduklarını bilmiyor.
Çalışma ve Emeklilik Bakanlığı (DWP), sistemi dolandırmaya çalıştığı konusunda şüphe duyduğu kişilerin Facebook ve Insagram gibi sosyal medya hesaplarını inceleyecek. Kişi “çalışmıyorum” diyerek işsizlik yardımı aldıktan sonra çalıştığı yerde fotoğraflar paylaşmışsa yada “param yok” dediği dönem yurt dışında tatillere gidip gezdiği şehirlerde çektiği fotoğrafları paylaşmışsa, “eşim ile ayrıyız” diyerek yardım aldıktan sonra eşiyle evde yada gezilerde fotoğrafları varsa sorgulanabilecek. Ve suçlu bulunursa yardımları kesilecek. Geri ödeme de talep edilebilecek.
Bu şekilde gerçekten ihtiyacı olan kişiler yardım almaya devam edecek. Sistemi kullanmaya çalışanlar cezalandırılacak.
TEMBEL İNSANLAR YARDIM ALIYOR İDDİASI
İngiltere’de hayatı boyunca çalışmamış ve aldığı yardımlara yaşan milyonlarca insan var. Daha önce hükumetin aldığı yanlış kararlar sonrası, örneğin Sheffield’de çelik fabrikalarını Manchester ve Liverpool’da limanları kapatması ve diğer maden ocaklarını kapatıp bu maddeleri yurt dışından sipariş etmesinden dolayı birçok şehirde on binlerce işçi bir günde işsiz kaldı. Herkes bir anda işsiz kalınca satış yapan dükkanlar ve üretim yapan fabrikalar da kapandı. Bu şekilde bazı şehirlerde ekonomi çöktü ve suç oranı arttı.
Daha sonrası tembel insanlar yardım alıyor diye bir algı yaratıldı. Aslında iş olsa bu insanlar çalışacak ama İngiltere özelleştirme sonrası şirketler üretmek yerine yurt dışından ucuza ürün getirmeyi tercih etti.
İngiltere’de bir tekstil fabrikasında bin işçi çalışsa işletme çalışanlara en düşük aylık 1300 sterlin ödemek zorunda. Buda ayda 130 bin sterlin tutuyor. Bunun yerine Pakistan yada Çin’de bin kişi çalıştırsa ayda 100 bin sterlin kar yapmış olacak. İşçi çalıştırmadığı için de vergi ödemeyecek ve fabrika kirası, elektrik, gaz, sigorta, güvenlik gibi masrafları da olmayacağı için üretim sektörü İngiltere’de geriledi.
İnsanların yardım almasının sebebi tembel oldukları için değildir. Fakat arada sistemi kullanmak isteyen insanalar oluyor. Bu kişiler genelde medyada öne çıkarılır. 10 çocuklu İngiliz, yada devleti dolandıran Pakistan yada Türk kökenli vatandaş diye reklam yapılır. Çalışmak için değil de ülkemizi sömürmek için geliyorlar diye haberler çıkar.
ALDIKLARI YARDIM VERDİKLERİ VERGİDEN DAHA AZ
Yapılan araştırmalar Doğu Avrupa’dan gelenlerin İngiltere’den aldıkları yardım, verdikleri vergiden daha az. Fakat hükümet özelleştirme, uluslar arası çalışan şirketlerden, bankalardan yeterli vergi almaması ve bankalar battığında bankaları koruması yüzünden oluşan ekonomik sıkıntıların sorumlusu bu yardım alan sınıf olarak gösterilir.
Aralarında sahtekar yok mu? Var! Zarar veriyorlar mı? Evet… Ama bankalar hata yaptığında çıkan kriz size 100 bin sterline mal oluyorsa hesaplarsanız kaçak çalışan ve yardım alan kişilerin size verdiği zarar toplam 100 sterlin tutmuyor. Bankalar hata yapınca evinizi ve işinizi kaybediyorsunuz.
Medyanın yanlı haberleri sayesinde İngiliz vatandaşlar arasında yabancılara karşı ırkçı görüşler arttı ve sonunda Brexit süreciyle AB’den ayrılalım kararı çıktı.
Yardım alan sahtekarlardan bahsederken bankaların ve özelleştirmenin verdiği zararlardan bahsetmeyi unutmayın derim…
Mete Murat Metin