Omicron vakalarını tedavi eden doktorlar anlattı: Aşılılar daha iyi geçiriyor

Güney Afrika'daki Omicron vakalarını tedavi eden doktorlar, yeni varyantın aşısızları daha çok etkilediğini anlattı. Semptomlar ise kuru öksürük, aşırı yorgunluk ve terleme olarak sıralandı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Korona virüsünün çok sayıda mutasyon içeren yeni varyantı Omicron’un aşılar ve Covid-19’un seyri üzerindeki etkisi henüz netleşmemişken, dünya çapındaki endişe sürüyor. Bilim insanları Omicron’a dair net tablonun yaklaşık iki hafta içinde ortaya çıkacağını söylüyor; bu süreçte de ilk yaygın vakaların görüldüğü Güney Afrika’daki doktorlar gözlemlerini dünyaya aktarmaya devam ediyor.

The Guardian gazetesinin görüştüğü Güney Afrikalı doktorlar karşılaştıkları semptomları anlatırken, Omicron’a yakalanan aşılı kişilerin Covid-19’u çok daha rahat geçirdiğini söyledi. Uzmanlar bununla birlikte, yeni varyantın hafife alınmaması gerektiğini vurguladı.
Güney Afrika Sağlık Bakanlığı’nın düzenlediği basın brifinginde konuşan Dr. Unben Pillay, “Şu an hâlâ erken aşamadayız” dese de, gözlemlediği semptomların hafif olduğunu aktardı: “Kuru öksürük, ateş, gece terlemesi ve çok fazla vücut ağrısı gibi semptomlar görüyoruz. Aşılılar daha iyi geçiriyor.”
Güney Afrika Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’nden Dr. Wassila Jassat da, Omicron’un yayıldığı tespit edilen Tshwane kentinde hastaneye yatanların yüzde 87’sinin aşısız olduğunu vurguladı. Jassat, kesin yanıtların alınması için birkaç haftaya ihtiyaç duyduklarını söylese de, ilk verilere göre aşıların en azından bir miktar koruma sağladığını söyledi.
Soweto kentindeki bir hastanenin yoğun bakım ünitesi yöneticisi Rudo Mathivha, ülkede 60 yaş üzerindeki kişilerin yüzde 64’ünün en az bir doz aşı olduğuna, 18-34 yaş arasında bu oranın yüzde 26’ya düştüğüne dikkat çekerek, hastaneye daha çok aşısız gençlerin geldiğini belirtti: “Covid-19 hastalarının demografik profilinde ciddi bir değişim görüyoruz. 20’li yaşlardan 30’lu yaşların sonlarına uzanan bir yelpazede genç insanlar orta ve ağır derecede hastalıkla geliyor; bazıları yoğun bakıma ihtiyaç duyuyor. Yaklaşık yüzde 65’i aşısız, geriye kalanların büyük çoğunluğu da sadece tek doz aşılı.”
Aşıların hedef aldığı çivili proteininde 32 mutasyon içeren varyantı ilk fark eden doktor Angelique Coetzee de, dünya basınıyla söyleşilerinde hastalarında en öne çıkan semptomun aşırı yorgunluk olduğunu anlattı. Coetzee, Omicron hastalarının koku veya tat kaybı yaşamadığını da vurguladı.
İngiltere’deki St. Andrews Üniversitesi’nde enfeksiyon hastalıkları ve viroloji alanında araştırmacı doktor Müge Çevik ise mevcut gözlemlere temkinli yaklaşılması gerektiğini söyledi: “Omicron’un hastalığı hafiflettiği veya ağırlaştırdığı konusundaki açıklamaların hiçbiri şu noktada güvenilir değil çünkü anektodlara veya çok az veriye dayanıyor. İlk epidemiyolojik çalışmalar bile muhtemelen yanlı olacaktır. Zira -özellikle de şu an çok sayıda kişi aşı veya enfeksiyon yoluyla bağışıklık kazanmışken- ağır hastalığın nedenselliğini anlamlandırmak zorlu bir süreç.”

Korona virüsünün önceki varyantlarının etkilerinin netleşmesi de zaman almıştı. İlk olarak İngiltere’de tespit edilen Alpha varyantının daha bulaşıcı olduğu ve hastalığı ağırlaştırdığı ancak semptomlarının önceki varyantlarla büyük ölçüde benzeştiği saptanmıştı. İlk olarak Hindistan’da tespit edilen Delta varyantı daha da bulaşıcı ve öldürücüydü; bununla birlikte ısrarlı öksürük ile tat-koku kaybı gibi kilit Covid semptomları bu varyantta daha az görülmüş, hastalar daha çok burun akıntısı ve baş ağrısından şikayet etmişti. (DIŞ HABERLER)

Omicron vakalarını tedavi eden doktorlar anlattı: Aşılılar daha iyi geçiriyor

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Londra Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!