Aşırı derecede küçük yıldızlar keşfedildi: Galaksinin gizemleri açığa çıkabilir

Bilim insanları alışılmadık derecede "zayıf" kırmızı dev yıldızlar buldu. Bu yeni yıldız türü galaksimizin gizemlerinin bazılarını açıklayabilir.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Samanyolu galaksimizde etrafa saçılmış milyonlarca kırmızı dev var. Bu yıldızlar Güneş Sistemi’mizin geleceğine dair bir bakış sunuyor: Yaklaşık 4 milyar yıl kadar sonra Güneş’imiz, etrafımızı saran bu soğuk ve parlak cisimlerden biri haline gelecek.

Fakat bilim insanları uzun zamandır etrafta bu yıldızların daha zayıf versiyonlarının da olabileceğini düşünüyordu. Artık nihayet bu yıldızların varlığını doğrulayabildiler.

Çalışmanın baş yazarı Sidney Üniversitesi’nden Yaguang Li, “Samanlıkta iğne aramaya benziyor. Normal dev yıldızlardan oluşan bir denizde gizlenmiş 40 kadar zayıf kırmızı dev bulduğumuz için son derece şanslıydık. Bu zayıf kırmızı devlerin ya boyutları ya da kütleleri normal kırmızı devlerden daha küçük oluyor” dedi.

Bilim insanları bu tuhaf küçük yıldızların nasıl bu kadar küçük olabildiğinden hâlâ emin değil. Fakat bu yıldızların çoğu, iki yıldızın yerçekimiyle birbirine bağlandığı çift yıldızlı sistemlerde bulunuyor ve küçük yıldızların bu durum sonucunda barındırdıkları maddenin bir kısmını kaybetmiş olması muhtemel.

heka reklam heka

Li, “Nispeten küçük kırmızı devler söz konusuysa, bir eşlikçinin varlığının da olasılıklar dahilinde olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Kaynak: Independent Türkçe

Aşırı derecede küçük yıldızlar keşfedildi: Galaksinin gizemleri açığa çıkabilir
heka reklam heka

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Londra Gündem ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!