İngiltere’de Başbakan Rishi Sunak’ın muhafazakar seçmenleri ve kendi kabinesini memnun etmek için söz verdiği göçmenlik yasası teklifi karşılık bulmadı. Yeni getirilmeye çalışılan yasa başta İngiltere’de yaşayan göçmenleri rahatsız ederken, Sunak milletvekilleri ve bakanlara da yaranamadı. Ruanda planı yüzünden Göçmenlik Bakanı akşam saatlerinde istifa etti.
Başbakan, acil Ruanda yasasıyla aşırı sağcıları yatıştırmayı başaramamasının ardından göçmenlik bakanı Robert Jenrick’in istifasıyla sarsıldı.
Yeni yasa taslağı özellikle Birleşik Krallık’ta yaşayan göçmenleri mali açıdan zora sokup ailelerini bile adaya getirmelerini zorlaştıracak maddeler içeriyordu. Ancak Aile birleşimini neredeyse imkansız kılacak bu gelişme insan hakları ihlali anlamına da geleceği için hukuksal anlamda sorun teşkil edebilecekti.
İçişleri Bakanı James Cleverly, İngiliz yargıçların sığınmacıların sınır dışı edilmesini engellemesini durdurmak amacıyla Birleşik Krallık İnsan Hakları Yasası’nın “kaldırılmasına” yönelik bir yasa tasarısını Avam Kamarası’nda açıkladı.
Fakat Başbakan Rishi Sunak’ın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden vazgeçmemesi parti içinde de karışıklığa yol açtı.
Göçmenlik Bakanı Jenrick, sert istifa mektubunda, Sunak’a, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni devre dışı bırakmak istediğini açıkça ifade ederek, ulusal çıkarları uluslararası hukukun son derece tartışmalı yorumlarının üstüne koyacak mümkün olan en güçlü yasa tasarısını talep ettiğini ancak kabul görmediğini belirterek istifa etti.